Egészségügyi problémákról esett szó

Egészségügyi problémákról esett szó
Nagyvárad- Csütörtök este a Szent László Líceumban szokásos havi találkozójukat tartották a váradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. Ezúttal dr. Gyenes Tibor háziorvos volt a meghívott.

Az egybegyűlteket Pásztai Ottó, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke köszöntötte, majd dr. Gyenes Tibor háziorvos tartott előadást a leggyakoribb egészségügyi problémákról, illetve a betegségek megelőzéséről. Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: a háziorvosi szolgálat tulajdonképpen az egészségügyi rendszer első lépcsőfoka, melyre az átlagember úgymond rálép, amikor kapcsolatba kerül a gyógyellátással. A rendszernek azonban van egy harmadik tagja is a páciensen és az orvoson kívül, éspedig a biztosítóház, melynek tevékenysége nem csupán adminisztratív jellegű, hanem bizonyos követelményeket is támasztó, például az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapó kártyahasználat is ilyen tényező.
Betegségmegelőzés

Ideális esetben a háziorvos-páciens együttműködés holisztikus szemléletet feltételez- magyarázta dr. Gyenes Tibor, ami azt jelenti, hogy az orvos nem csupán egy adott betegséget állapít meg, hanem türelmes, célzott kérdéseket tartalmazó, és optimális esetben anyanyelven zajlott párbeszéd keretében felméri az ügyfele családi- és életkörülményeit, érdeklődik a munkakörülménye iránt stb. Az orvoslásban nagyon fontos szerep jut a prevenciónak, mely késleltethet betegségek megjelenését, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a kórfolyam ne károsítsa annyira a szervezetet. „Ha arra utaló jelek vannak, a betegséget meg lehet előzni”- hangsúlyozta. Mint ismert, Romániában 2007-2008-ban zajlott egy általános egészségügyi állapotfelmérés, melyen körülbelül 9 millió felnőtt vett részt. Többek közt kiderült, hogy a megvizsgáltaknál rizikó tényezőként jelentkeznek a szív- és érrendszeri betegségek (40%), az emlőrák (3,5%), a méhnyakrák (1,9%), a cukorbetegség (12%) és az obezitás (54%).

A továbbiakban a szakember arról is beszélt, hogy nem befolyásolható rizikótényező az életkor, a nemi identitás és a genetikai meghatározottság, és befolyásolható tényező például a dohányzás, a koleszterinszint vagy a magas vérnyomás. Utóbbi prevenciójára, mérési technikájára részletesebben is kitért.

Ciucur Losonczi Antonius