Egészségügyi miniszter: Több mint harminc kórház használta a nem megfelelő hatású fertőtlenítőszerekeket

Sorina Pintea
Sorina Pintea
Az ország több mint harminc kórházában használták azokat a nem megfelelő hatású fertőtlenítőszereket, amelyek ügyében kivizsgálást indított a rendőrség – mondta kedden az egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea hangsúlyozta, nem baktérium-, hanem gombaölő hatású fertőtlenítőszerekről van szó, amelyeket azonnal visszavontak, amint rendellenességeket tapasztaltak velük, és a szaktárca tett feljelentést az ügyben.

A tárcavezető szerint az érintett kórházakban kezelt páciensek nem voltak veszélyben. A cégeket megbírságolták 35 ezer lejre, de az egészségügyi minisztérium illetékesei nem tudták felvenni velük a kapcsolatot, mert nem sikerült a vállalatok ügyintézőinek nyomára bukkanniuk – mondta még Pintea.

Kedden reggel kórházi fertőtlenítőszerek előállításával, importálásával és forgalmazásával foglalkozó cégek székhelyén és magánszemélyeknél tartott házkutatást a román rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztálya Bukarestben, valamint Ilfov és Prahova megyében. Az ügyben csalás, magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsítása miatt indult eljárás. A gyanú szerint 2018 folyamán az érintett cégek olyan fertőtlenítőszereket állítottak elő és adtak el több hazai kórháznak, amelyek nem feleltek meg a követelményeknek.

www.agerpres.ro