Egészségügyi miniszter: Súlyos szabálytalanságokra derült fény az átültetésre szánt szervek elosztásával kapcsolatban

Egészségügyi miniszter: Súlyos szabálytalanságokra derült fény az átültetésre szánt szervek elosztásával kapcsolatban
Súlyos szabálytalanságokat észlelt a kormányfő ellenőrző testülete az Országos Szervátültetési Ügynökségnél (ANT) – közölte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szombaton.

A szaktárca sajtótájékoztatóján Voiculescu azt mondta, a szervek kiosztásakor semmiféle egységes kritérium nem érvényesül, a vonatkozó törvényeket pedig nem tartják tiszteletben.

Az ellenőrzés során arra derült fény, hogy a szabályzat dacára nincs országos várólista az egyes szervekre, ezeket csak szokásjog alapján osztják ki, és a betegeknek nem biztosítanak esélyegyenlőséget.

Voiculescu hozzátette, felmerült a gyanú, hogy a szervekhez nem mindig az orvosi prioritások alapján, tehát nem korrekt módon jutnak hozzá az átültetésre váró páciensek.

A szaktárca vezetője kijelentette, értesítette az illetékes hatóságokat a szabálytalanságokkal kapcsolatban. Ugyanakkor felhívást intézett a politikusokhoz, hogy egy ilyen kényes ügyet, amelyben emberéletekről van szó, ne használjanak fel a választási kampányban. ‘Amikor az életed függ egy szervtől, nem lenne szabad hogy számítson, hogy temesvári, kolozsvári vagy-e. És annak se lenne szabad jelentősége legyen, hogy egy bizonyos ember által vezetett szervátültetési központ páciense vagy-e. Annak se lenne szabad nyomnia a latban, hogy ismertebb személyiség vagy, mint a többi beteg a várólistán’ – fogalmazott az egészségügyi miniszter.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel POPESCU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro