Egészségügyi hétvége az Egészség Világnapja alkalmából

Egészségügyi hétvége az Egészség Világnapja alkalmából
Három napos egészségügyi hétvégét tartottak Érmihályfalván, melyen az érdeklődők ingyenes vizsgálatokon vehettek rész, és előadásokat hallgathattak meg.

Az Egészség Világnapja alkalmából szervezett egészségügyi hétvége pénteken kezdődött Érmihályfalván, amikor több mint ötvenen adtak önkéntesen vért. Másnap, szombaton délelőtt a főtéren mintegy 140-en éltek a Pro Humanitas Egyesület kínálta lehetőséggel, és mérették meg ingyen vérnyomásukat, véroxigén- és vércukorszintjüket. Vasárnap már a kultúrházba várta az érdeklődőket az Aktiv Fitness csoport és a Bartók Béla Művelődési Ház közös szervezésében egész napos program. Gábor Tímea, a fitness csapat vezetőjeként kérdésünkre elmondta: többször részt vett hasonló “egészségnapon” Debrecenben, ahol sokrétű programmal, vizsgálatokkal várták az egészségükért aggódókat, az egészséges életmódot választókat, és akkor kapott kedvet hozzá, hogy Érmihályfalván is szervezzenek hasonlót. Ehhez támogatást kapott a Városházától, illetve az Aegis Ephebum Egyesülettől, továbbá sikerült meggyőznie közreműködőket is.

Sokan érdeklődtek

A legtöbb érdeklődőt a vámospércsi dr.Czibere Zsuzsa szemorvosi vizsgálata vonzotta, összesen 75 sorszámot osztottak ki, de még többre is lett volna igény, ha hosszabb lett volna a rendelkezésre álló idő. Dr.Pantea Tünde fogászati vizsgálatára is voltak jelentkezők, dr.Heidenhoffer Csilla, dr.Turucz Mária és dr.Prém István helyi családorvosok vérnyomás és vércukorszint mérést végeztek. A debreceni dr.Sebők Éva akár privát beszélgetésben is válaszolt a hölgyeknek az emlővizsgálattal kapcsolatos kérdéseikre, amelyről előadást is tartott. Az érdeklődők el is döntötték, hogy csoportba szerveződve fel is keresik az orvosi rendelőt műszeres vizsgálatra (az Aktiv Fitness facebook-oldalán még lehet csatlakozni). A program befejezéseként a debreceni dr.Szalayné Konya Zsuzsa dietetikus tartott igen érdekes előadást szervezetünk működéséről, az egészséges életmódról, a bennünket bombázó életmód-reklámokról. Gábor Tímea statisztikája szerint az ingyenes programokon összesen 158 személy vett részt. Az Aktiv Fitness legközelebb a gyermeknap alkalmából szervez programot.

Rencz Csaba