Egészségügyi előírások a tanintézetekben

Egészségügyi előírások a tanintézetekben
Reggelente az iskolák orvosai, asszisztensei, tanárai megfigyelik a diákokat, és amelyik tanulón a megfázás, vagy influenza tüneteit látni vélik, jelentik a Bihar Megyei Tanfelügyelőség illetékeseinek, illetve hazaküldik a beteget.


A Közegészségügyi Igazgatóság szorgalmazni fogja a háziorvosok körében is, hogy végezzenek hasonló vizsgálatokat főleg a gyerekek tekintetében. Hétfőn a reggeli órákban még nem érkeztek jelentések, de amint influenzás megbetegedést észlelnek, nyílvánosságra fogják hozni. Ez az ellenőrzés várhatóan a tanítási félév végéig mindennapos eljárásként fog működni. A DSP különleges előírásokat is kiküldött az iskoláknak: a rendszeres ellenőrzések mellett fordítsanak különös figyelmet a higiéniára, szellőztessenek, takarítsanak minél gyakrabban, hívják fel a gyerekek figyelmét a sűrű kézmosásra, a papírzsebkendők használatára stb. Az előírások nemcsak az iskolában hasznosak, ezeket bárki elolvashatja a DSP hivatalos weboldalán.

Gyakorlatba ültetés

Vad Márta, az Ady Endre Elméleti Líceum igazgató a szerint, nem okoz különösebb kavarodást az ellenőrzés, hiszen az intézmény alkalmazottai maximálisan egyetértenek azzal, hogy fokozott figyelmet kell szentelni a megbetegedések, a fertőzések terjedésének megelőzése végett. Tisztában vannak vele, hogy nem vezet jóra, ha a megbetegedett gyermek iskolába jön – nem jó ez sem a többi, egészséges diáknak, de a fertőzött gyógyulását is késlelteti. A tanfelügyelőség nem vár el orvosi szakértelmet a tanároktól, a dolguk csupán annyi, hogy ha betegnek tűnő gyereket látnak, minél előbb jelentsék. Ilyen esetben a diákot az iskola orvosi rendelőjébe küldik, komolyabb esetekben hazaküldik, és kisebbek esetében értesítik a szülőket is.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban reggelente az iskola asszisztense jár be az osztályokba, mivel azonban a Csillagocska református zeneóvoda is az intézményhez tartozik, kissé nehéz mindenhol végezni reggel 9-re. Az iskolában a hétfői napon nem jelentettek influenzás megbetegedést, és nem kellett senkit hazaküldeni. Úgy látták, a szülők nagyrészt otthon tartják a megfázott gyerekeket, így megkönnyítik az alkalmazottak dolgát is.

Általános figyelmeztetés

Magyarországon már hivatalos az influenzajárvány, aggasztóan erős tünetekkel. A felső- légúti megbetegedéseket 40 fokos láz is kísérheti. A Magyar Kardiológusok Társasága emiatt is hívta fel a figyelmet a védőoltás pótolhatatlan szerepére, különös tekintettel a szív- és érrendszeri betegekre. A magas láz a legveszélyesebb, hiszen a pulzus felszökik, és ez könnyen szívelégtelenséghez, szívrohamhoz, vagy ritmuszavarhoz vezethet, de az influenza gyulladásos jelenségei az infarktusveszélyt is növelik. Az idősebb, vagy beteg szervezet nehezebben vészel át egy ilyen betegséget, nagyobb az életveszélyes szövődmények kialakulásának kockázata is. A vírus vérzéses tüdőgyulladáshoz is vezethet, amely halálozási aránya nagyon magas. Mindenki egészségének érdekében nem hangsúlyozhatjuk eleget, hogy milyen fontos a védőoltás igénylése. Aki úgy dönt, hogy kéri az oltást, azt is számításba kell vegye, hogy a védettség két hét alatt alakul ki, addig is óvakodni kell a zsúfolt tömegektől, minden olyan környezettől, ahol könnyen terjedhet a vírus. Ha nem sikerült elkerülni a megbetegedést, fontos, hogy adjunk elég időt a gyógyulásnak, és minél többet pihenjünk. Bár a betegség 7-10 napig tart, az ez által okozott kimerültség 2-3 hétig is kitarthat.

Pikó Stefánia