Egészségnap volt Rogériuszon

Egészségnap volt Rogériuszon
Hétfő délután negyedik alkalommal szervezett Egészségnapot a Várad-Rogériuszi Református Egyházközség és az RMDSZ észak-rogériuszi szervezete közösen, a templom alagsori gyülekezeti termében.

Ezúttal is érrendszeri állapotfelmérést végzett dr. Pásztor Gyöngyvér háziorvos, illetve mellette önkéntesként közreműködött Bimbó-Szuhai Tibor és Oláh Zoltán.

A marosvásárhelyi Pro Cardia cég által biztosított készülék a perifériás, illetve a központi vérnyomás értékek mellett az ügynevezett augmentációs indexet, valamint a vérhullám terjedési sebességét is mérte, melyek alapján felbecsülte az érrendszer állapotát, és az orvos számára fontos hemodinamikai értékek mellett egy, a páciens által is értelmezhető felmérést adott az érrendszer állapotáról. Emellett fontos szempont volt a vizsgált személy kora, neme, súlya és az, hogy milyen rizikófaktorok befolyásolják az állapotát, például dohányzik-e? Tehát nemcsak a mérés alapján, hanem a felsorolt összes szempont figyelembe vételével alakult ki egy kép a jelentkezőkről.

Az Egészségnap támogatója, melyre több tucatnyian iratkoztak fel, Cseke Attila korábbi egészségügy miniszter, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke volt. Az esemény médiapartnere a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius