Egészségügyi repülőgépet kapott a SMURD

CSEKE Attila egészségügyi miniszter is részt vett kedden a Fundaţia pentru SMURD Alapítvány Egészségügyi repülő nevet viselő jótékonysági projektjének bemutatásán.

A projekt keretében az Alapítvány idén 100 repülési óráját fizeti ki egy rendelkezésükre bocsátott gépnek, életmentő akciók végrehajtására, az állampolgárok által az adóból felajánlott 2%-os hosszájárulásokból. A betegeknek nem kell fizetniük a szállításért.

A Piper Cheyenne III tpusú gép felszerelése az intenzív osztályéhoz hasonló, európai normáknak megfelelő, és a kritikus, életveszélyes állapotban lévő betegek szállítására használható. A gép bevethető belföldi útvonalakon életmentő akciókban akkor is, ha nagy távolságra kell szállítani a beteget, illetve amikor az időjárási viszonyok miatt a SMURD rohammentő szolgálat helikopterei nem tudnak felszállni. Rendkívüli esetben elemzik a nemzetközi életmentő betegszállítás lehetőségét is.

Ezt a projektet emberek az emberekért valósitják meg. Köszönjük mindenkinek, aki hitt a megvalósulásában, és aki adományával közvetve hozzájárult életek megmentéséhez. Dicséretes az alapítvány kezdeményezése, hiszen szükség van életmentő sürgős szállításra akkor is, amikor nem tudjuk bevetni a mentőhelikoptereket. Remélem, sokakat sikerül megmenteni, és sikert kívánok a kezdeményezőknek – mondta Cseke Attilaegészségügyi miniszter a projekt bemutatásán.

A Fundatia pentru SMURD Alaptvány célja a sürgősségi esetekben nyújtott tevékenység hatékonyságának növelése, valamint a belföldi légi mentés gyakoriságának növelése. Az alapítvány idén mintegy 17.000 eurót különített el erre a projektre, ami 100 repülési órára, körülbelül 50-60 mentőakcióra elegendő. Ha szükséges, meggondoljuk a költségkeret növelését. Hangsúlyozni szeretném, hogy az alapítvány csak anyagi tánmogatást nyújt, a SMURD orvosai irányítják majd a mentőakciókat” – nyilatkozta Raed ARAFAT, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Hasonló projekt létezik például Svájcban, ahol a Rega Alapítvány 3 repülő és 14 helikopter bevetési költségeit fedezi a lakossági adományokból, már több mint 50 éve.