Egész éves programot nyitottak meg Homrogdon

Egy 1256-ból származó dokumentum számol be a legkorábban arról, hogy létezik a helység, ezért ezt az időpontot születésnapként kezeli a településvezetés függetlenül attól, hogy a terület már korábban is lakott volt – minden bizonnyal.

Mivel napra pontos dátum nincs, nem kötik az évfordulót egyetlen alkalomhoz, az önkormányzat úgy döntött, ezt az évet teljes egészében az ünnepnek szentelik, ami persze nem jelenti a máskor ezzel járó, inkább szórakozásra, pihenésre fókuszáló eseményeket, sőt. – Vannak, lesznek nagyberuházások, amelyeknek átadásai egy kicsit véletlenül, vagy éppen készakarva esnek erre az esztendőre – sorolja Juhász Imre polgármester.

– Az összérték mintegy száztízmilliót tesz ki, ez jelentősnek mondható az ezerfős község életében. A programsorozat nyitódátumát március tizenötödikében határozták meg.

Fejlesztések lépten-nyomon

Az önkormányzat kialakított egy multimédiás centrumot az iskola mellett, ez egyrészt a számítástechnika és nyelvek oktatását könnyíti, másrészt kiadványok elkészítését teszi lehetővé. Az objektumban elkülönítettek egy mini televíziós stúdiót, ami a térségben működő önkormányzatok, vállalkozások, civil -és nonprofit szervezetek, egyszóval Belső-cserehát hétköznapjait tárja majd a pátria lakói elé. Az átadás májusban várható. – SAPARD pályázaton nyertünk támogatást arra, hogy revitalizáljuk a község két legszebb parasztházát, ezek új funkciót kaptak.

Az egyik falumúzeumi szerepet tölt be, most az udvar kialakításán fáradozunk – folytatja a polgármester – a másik a mesterségek háza, már itt is csak a környezet kialakítását kell megoldanunk. Egy új, négyszáz adagos konyha létrehozását tűztük ki célul, ha minden a terveknek megfelelően zajlik, szeptember, vagy október környékén vághatjuk át az avatószalagot. Ezzel a létesítménnyel megoldjuk nem csak a település intézményeinek és – szükség szerint – lakosságának az étkeztetését, hanem a környező néhány helység igényét is kielégítjük majd, hiszen a két-háromszáz fős falvak önkormányzatai – sajnos – nem lesznek képesek arra, hogy olyan konyhát építsenek, amik megfelelnek az európai normáknak. A jubileumi év természetesen bővelkedik kulturális –és sporteseményekben, megtartjuk az elszármazottak találkozóját, egyszóval nem fogunk unatkozni – mondja Juhász Imre polgármester.

Jelképek

A március tizenötödiki megnyitón jelentik be a végleges programot, amiben a hagyományos rendezvények mellett, mint például a népdalkörök találkozója, helyet kapnak újak is. A központi ünnepet június huszonnegyedikén tartják meg, ez történelmi visszatekintésre, irodalmi műsorok lebonyolítására is apropót ad. Erre az időpontra elkészül a település címere, zászlaja, és egy szabadtéri emlékhely, a jelképek terveit a vezetés elfogadta. Az önkormányzat úgy gondolta, először legyen meg az intézményhálózat, a község rendezettsége, ezután lehet ünnepelni egy méltó helyen. Homrogd megtette az első lépéseket a fejlődés útján.

SFL