Eddig jó viszonyban voltak

Eddig jó viszonyban voltak

A szatmárnémeti CFR Poliklinika és Ion I. C. Brătianu Iskolaközpont már évtizedek óta közös épületben működő intézmények. Az iskola viszont terjeszkedne.

Ma Ilyés Gyula, szatmárnémeti polgármester a CFR Poliklinikára látogatott Viorel Solschi alpolgármester és több helyi tanácsos kíséretében. A látogatás oka, — melynek során sorra látogatták a poliklinika helyiségeit — hogy az ugyanabban az épületben már évtizedek óta működő Ion I. C. Brătianu Iskolaközpont vezetősége a teljes épületre igényt tart, ezért már jóideje tart a vita a két intézmény között. „A lényeg, hogy mindkét intézménynek meg kell találni a megfelelő működési teret” — mondta el lapunknak Ilyés Gyula polgármester. A látogatásra azért volt szükség, hogy a jövőben a városvezetés az intézmény megismerésével megfelelő megoldást tudjon találni a problémára.

Egyedüli a megyében

A CFR Poliklinika azért kiemelten fontos egészségügyi intézménye nem csak a megyeszékhelynek, hanem az egész megyének, mivel ez az egyedüli intézmény a megyében, amely akreditált arra, hogy a gépjárművezetők és a vasúti alkalmazottak számára elvégezzék az egészségügyi vizsgálatokat.

A városnak érdeke, hogy az intézmény működjön, mivel legközelebb csak Nagyváradon kaphatnák meg ezt a fajta szolgáltatást.

Ilyés azt is hozzátette, hogy nem feltétlenül jó párosítás, hogy ugyanabban az épületben működjön egy iskola és egy poliklinika, de nem is zavarják egymást. Ettől függetlenül, a városvezetésnek kell megtalálnia a megfelelő megoldást.

Orban Magda, a CFR Poliklinika igazgatónője elmondta lapunknak, hogy a jelenlegi épület törkéletesen megfelel az intézmény működésére. Az iskolával való viszonyuk eddig jó volt és egyáltalán nem tartja indolkoltnak ezeket a drasztikus lépéseket, mivel igen valószínűtlennek tartja, hogy a diákok számának növekedése tenné azt szükségessé. Azt az érvet, mely szerint, a poliklinika egy fertőzőgóc lenne és veszélyt jelent a diákok számára, egyenesen felháborítónak és teljes mértékben megalapozatlannak tartja.

A jövőhéten ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az érintett felek.