Edda és fánk a menedékhelyen

Edda és fánk a menedékhelyen
Nagyvárad- Kedden este a Caritas Catolica munkatársai Exc. Böcskei László megyés püspök és Rajna József igazgató vezetésével a Gutenberg utcai hajléktalanszállóba látogattak. Ajándékokat vittek.

Nem először, és előre borítékolható, hogy nem utoljára a nagyváradi Caritas Catolica képviselői a Gutenberg utcai hajléktalanszállóba látogattak kedden este, hogy az adományok és meleg étel mellett egy kis vidámságot, változatosságot vigyenek az ott tartózkodók életébe. (Az élelmiszert tartalmazó zacskókba az alkalomhoz illően egy-egy fánk is került.) Valószínűleg emiatt, hogy az elmúlt napokban tavaszias arcát mutatta az időjárás, csupán ötvenen vették éppen igénybe a több mint 80 férőhelyes kapacitású intézmény vendégszeretetét. A többségük az emeleti ebédlőben volt, mások pedig, akik nehezebben mozognak, ágyban feküdtek. Megérkezésünkkor éppen egy másik karitatív csoport volt távozóban, így aznap igencsak el voltak kényeztetve az ott levők.
A kiosztott édességeket, tisztálkodási szereket, lepedőket, takarókat amúgy az osztrák St. Pölten-i egyházmegye plébániái (Wieselburg, Petzenkirchen, Purgstall, Gaming, Steinakirchen, Pöchlarn és Zelking/Matzleinsdorf) adományozták a Caritasnak jótékony célra, míg a meleg ételről a németországi Caritasverband Passau szervezet gondoskodott. Ugyanakkor pedig a paplanok a hollandiai Schijndel nevű település Caritas szervezetének voltak köszönhetőek.

Zenei tanácsok

Exc. Böcskei László megyés püspök mindenkihez külön odament, érdeklődött a hogyléte felől. Akik igényelték, azokkal egy kicsit hosszabban is elbeszélgetett. A bátorító, kedves szavakat örömmel fogadták az érintettek, mondanivaló pedig akadt bőven, hiszen megannyi fájdalom, szenvedés, kilátástalanság és nyomor húzódik meg egy-egy hajléktalansors hátterében.
A zenei meglepetést a Caritas által működtetett bentlakás két lakója, Biró Romeó és Hajdú Szabolcs, a Művészeti Líceum diákjai szolgáltatták, akik lakodalmas muzsikával készültek. Fokozatosan oldódott a hangulat, ahogy telt-múlt az idő, több fedél nélküli bekapcsolódott az éneklésbe. Egyikőjük felbátorodva a mikrofont is elkérte, később pedig tanácsokkal látta az amúgy komolyzenei tanulmányokat folytató fiúkat, hogy mit kellene jobban csinálniuk, illetve a tanárjaiknak mire kellene odafigyelniük, ha szerinte volna hallásuk. Más körülmények közt otrombának vagy modortalanságnak tűnt volna ez a beszólás, azonban a két diák nem vette a szívére, tisztában lévén annak: az illető férfinak nem sokszor nyílik lehetősége arra, hogy kinyilvánítsa a véleményét, vagy meghallgattassék, ezért okozott örömöt számára az, hogy most ezt megtehette. Amúgy pedig az est kívánságműsorba fulladt, mint kiderült, a váradi magyar hajléktalanok körében a legnépszerűbb együttes az Edda, így természetesen A kör című szám is felcsendült.

Ciucur Losonczi Antonius