Ébresztő után nyertek a lányok

Ébresztő után nyertek a lányok
A centerek teljesítménye döntött szombaton a Szatmárnémeti Városi Sportklub – Bukaresti CSM Sportul Studenţesc női kosárlabda bajnoki mérkőzésen. A szatmári lányok 15 lepattanót szereztek az ellenfél kosara alatt, a fővárosiak csak hatot.

 

Megdolgozott a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata a sikerért a Bukaresti CSM Sportul Studenţesc elleni hazai bajnoki találkozón, végül tizennégy ponttal győztek Dan Fleşeriu edző tanítványai.

A „piros-fehérek” álmosan kezdték a meccset, a bukarestiek pedig egy nagyon gyors és pontos játékkal lepték meg a hazaiakat. Gaati Werema Szatmáron is megmutatta, miért a román élvonal egyik legjobb pontdobója, és vezényletével a Sportul a 6. percben már kilenc ponttal vezetett (10-19), majd két perccel később a tízes előny is megvolt a Predrág Vászics edző együttesének (15-25). Khadijah Whittington duplája zárta az első tíz percet (21-29), és a két perces pihenő a legjobbkor jött a szatmári lányoknak. Fleşeriu felmondatta a leckét a lányokkal, és a második negyedben már némi javulás volt látható a VSK játékában. Claudia Pop és Orosz Andreea vezényletével három perc elég volt ledolgozni a hátrányt (31-31), majd a 16. percben Amra Mehmedic triplája meghozta a kétpontos előnyt is (40-38). A Sportul a szünetig még visszavette a vezetést (49-50), de a folytatás már a szatmári lányoké volt. Whittington tigrisanyaként védekezett, Amra szemfüles módon lopott labdákat, Shanika Freeman soha nem látott harciassággal küzdött minden labdáért, Orosz és Pop pedig a puskagolyó-gyorsaságával jutottak az ellenfél kosara elé az ellentámadásoknál. Így a VSK az utolsó felvonás előtt már tizeneggyel vezetett (69-58), a 37. percben pedig tizennyolc pont (89-71) volt a hazaiak előnye. Ekkor már a vendégek is fealdták a küzdelmet, de a szatmáriak is takarékra tették magukat, így tizennégy egység (94-80) maradt a végére a két csapat közötti különbség.

„Ezen a mérkőzésen a centerek teljesítménye volt a döntő. Ebben az idényben először voltunk jobbak az ellenfél kosara előtt, hiszen a támadásban sokkal több lepattanót szereztünk meg. Ugyanakkor jelentősen javult a játékunk Claudia Pop visszatérésével is. Ami az ellenfelet illeti, a Sportul nagyon megerősödött. Sokat sejtő az első félidei dobóteljesítményük, hiszen tripláknál 83 százalékosak, a kétpontosoknál 75 százalékosak voltak húsz perc játék után. Ez is mutatja, hogy rendkívül kiélezett a mostani bajnokság, kilenc csapat küzd az első nyolc helyért. A Sportul ellei meccs után levonható a tanulság, hogy bármikor nyerhetünk, de bármikor veszíthetünk is. Én azt mondom, hogy megőrizhetjük a 6. helyet, ha a következő három meccsből legalább egyet megnyerünk” – mondta a találkozó után Fleşeriu, utalva arra, hogy három nehéz bajnoki vár a lányokra: szerdán Alexandrián, szombaton Temesváron játszanak, a következő hétvégén pedig a Marosvásárhelyi Nova Vita látogat Szatmárnémetibe.

Vászics szerint Fleşeriu Románia legjobb edzője, és a VSK-nak az első négy között a helye. „Nekünk szerencsénk is volt ezen a találkozón, hiszen nem játszott a szatmáriaknál Mészáros Anita és Ane Marie Părău sem. Mi már alaposan túlteljesítettük céljainkat, hiszen az idény elején a 11., 12. helyre vártuk a csapatot. Az 55 ezer eurós költségvetésünkhöz képest nagyon jól állunk a bajnokságban, talán nem elképzelhetetlen a 8. helyezés” – mondta a Sportul szerb szakvezetője.

A statisztikai adatokat tekintve Freeman 27 pontos hatékonysággal, dupla-duplával (18 pont, 10 lepattanó) és száz százalékos szabaddobás teljesítménnyel (4-ből 4) a meccs legjobbja volt, de Claudia Pop (24 pontos hatékonyság), Whittington (20 pontos hatékonyság) és Mehmedic (11 gólpassz) is hozták a tőlük várt teljesítményt.

 

Női kosárlabda, A-osztály, 24. forduló

Szatmárnémeti VSK – Bukaresti CSM Sportul Studenţesc 94-80 (21:29, 28:21, 20:8, 25:22).

VSK (pontok száma, lepattanók, gólpasszok): Pop (24, 3, 2), Mehmedic (14, 2, 11), Orosz (14, 2, 3), Ivan (10, 5, 4), Giurgiu (3, 0, 1), Whittington (11, 9, 4), Freeman (18, 10, 2).

További eredmények: Rapid – Poli Iaşi 72-62, Brassói Olimpia – Gyulafehérvári CSU 43-86, Nagyváradi U VSK – SCM Craiova 55-79, BCT Alexandria – Kolozsvári U 89-40, Aradi ICIM – Bukaresti Olimpia 103-41, CSM Târgovişte – Temesvári Danzio 72-51. KÉsőbb rendezik: Sepsiszentgyörgyi Bball 6 Sepsi BC – Marosvásárhelyi Nova Vita.