ERDON Országos hírek

2007.05.04. 12:36

Heroinnal tele autó a román kormánypalotában

<p>Bukarest - A feketepiacon kilencmillió eurót érne az a 60 kiló heroin, amely négy évig félkilós csomagokban állt egy Porsche sportautó hátsó ülése alá rejtve az Állami Vagyonügynökség (RAAPPS) egyik főosztályán.</p>

Az autót négy évvel ezelőtt a nagylaki vámosok kobozták el két török állampolgártól. A két török közül az idősebbet az akkor 58 éves Ferdi Berirment 2002-ben drogcsempészetért tíz évre elítélték, míg fiát felmentették a vád alól. Ők annak idején azt állították, hogy a szállítmányt Bukarestben egy számukra ismeretlen személytől vették át és Németországba kellett vigyék. Érdekesség, hogy Berirmen Törökország tíz leggazdagabb üzletembere közé tartozott akkor, tehát az ő anyagi helyzete nem indokolta az egyszerű drogcsempész szerepet. Az elkobozott járművet a kormányfőtitkárságnak lett volna joga haszálni, de négy év alatt senki sem vizsgálta át, sőt forgalomba sem helyezték. A drogszállítmányt most az Országos Rendőr-Főfelügyelőség (IPJ) szervezett bűnözés elleni osztályának munkatársai találták meg, mert végül ez az intézmény kapta használatba az autót.

Heroinos autó

A 2002-ben lekapcsolt kocsi hátsó ülésére behajított 60 kilónyi heroin kiszúrta a vámosok szemét, akik ezek után nem is vizsgálták át alaposan az autót. Így juthatott a kocsiban maradt fél szállítmány előbb a temesvári rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának udvarára, ahol körülbelül egy évig maradt. Ezután a járgyány egy bírósági döntéssel a pénzügyminisztérium tulajdonába került, de a tárca a kormányfőtitkárságnak adta tovább, amely az egyik főosztályának garázsába állíttatta be a járművet. Itt pihent az autó négy éven át, míg az IPJ idén februárban használatba nem vette. Akkor is azért kutatták át, mert lehallgatóautóvá akarták átalakítani, és így találták meg a szerelők a drogszállítmány másik felét, mely a hátsó ülés alá volt dugva, méghozzá elég feltűnően.

Mit keresett hol?

A Cseke Attila a kormányfőtitkárság RMDSZ-es államtitkára hangsúlyozta, hogy a gépkocsinak soha nem volt érvényes rendszáma és senki nem használta azt, mert műszaki gondjai voltak, és kijelentette, hogy a kormányfőtitkárságnak nem volt tudomása az autóba rejtett kábítószerről. Cseke tudomása szerint a kocsi sosem állt a kormány székhelyén, a Victoria-palota garázsában. "A kocsinak nem volt mit keresnie a RAAPPS garázsában és nem is értem hogy került oda, mert kormányszinten nem használható, nyilatkozta Calin Popescu Tariceanu kormányfő az eset kapcsán. Hozzátette, hogy ő vette észre a sportkocsit és megkérte a volt kormányfőtitkárt Radu Stroét, hogy utalja át azt a Belügyminisztériumhoz. Tariceanu bejelentette, hogy belső vizsgálatot kezdeményez a kormányfőtitkárságon a helyzet tisztázására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!