„Ebéd keréken” a hajléktalanoknak

„Ebéd keréken” a hajléktalanoknak
Hétfő óta meleg ebédet osztanak Nagyvárad több pontján a hajléktalanoknak a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) munkatársai. Az akció márciusban ér véget.

Déli tizenkét óra tájt már gyülekeznek az emberek a piacnak a vár felőli bejáratánál. Többnyire hajléktalanok, akiknek egy része a Gutenberg utcai szállón lakik, másoknak ugyan van hol lakniuk, de nincs pénzük ennivalóra. Egyikük elmondja: van lakása, de miután kifizeti az áramot és a lakbért, nagyjából a pénz végére ér, ennie már jóformán nincs miből. Nagy segítség számára a meleg ebéd, megverné a Jóisten, ha azt mondaná, hogy rossz, teszi hozzá. Szerdán krumplilevest, második fogásként pedig szárazbabot kaptak kolbásszal és hozzá fehérkenyeret. Csütörtökön a második fogás puliszka és csirkecomb volt.

Egyre többen

Az első napokban még kevesen jönnek, tudtuk meg, aztán ahogy elterjed a hír, egyre többen gyülekeznek déltájt, s egyre szemfülesebbnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ne maradjon étel nélkül. Rendszerint akadnak, akik eldugják az adagjukat valamelyik kocsi kereke mögé, aztán jelentkeznek még egyszer. A napokban egy idős bácsi is ebédért jött, volt egy teli szatyor almája, s miközben várakozott, a többiek kilopkodták az almát. Az elmúlt években megesett, hogy valaki lemaradt, s dühében meglökte azt, akinek jutott, s kiborult az ebéd az aszfaltra.
Csütörtökön azonban nem láttunk ilyesmit: mintegy harmincan várakoztak, s mindegyiküknek jutott eledel. Egy részük hazavitte, mások helyben, a piac kerítésénél fogyasztották el. Az a gond, hogy szemetet hagynak maguk után, emiatt gondjaik lehetnek a piacfenntartóval, mondta Cosmin Galea, az ASCO munkatársa.

Esetek

Az „Ebéd keréken” akciót három éve vezette be a Helyi Tanács, s helyi költségvetésből finanszírozzák. Negyven adag ebédet osztanak ki március közepéig hétköznapokon, a gépkocsi először a nagypiac bejáratánál áll meg, de máshová is eljutnak, többek között szállíthatatlan betegekhez. Csütörtökön egy fiatalembert is láttunk a tömegben, aki türelmesen várt a sorára, s akkor jelentkezett, amikor már mindenki elvitte az ebédet. Ő két adagot kapott – mint megtudtuk, mind ő, mind társa árvaházban nevelkedett, mindketten álláshoz jutottak és a munkaadójuk szerencsére egyiküket elengedi arra az időre, amíg kézhez kapják az ebédet.

Neumann Andrea