„Nem áll meg a küszöb előtt”

Nem tudni mikor, de esélye van annak, hogy a madárinfluenza világjárványt okozzon.

Egy orosz vírusszakértő szerint Oroszországnak 100 ezer kórházi ágyat kellene előkészítenie, mert közeli a madárinfluenzás emberi világjárvány. Semmiféle karantén nem tudja elejét venni a vírus terjedésének, legfeljebb néhány nappal késleltetni – hangsúlyozta az orosz akadémikus. 

Egyelőre állatokat 

Valóban ekkora a veszély? -  kérdeztük dr. Karászi Juliannától, a Semmelweis Kórház fertőzőosztályának vezetőjétől.

Köztudott, hogy a médiában oly gyakran emlegetett H5N1 vírus elsősorban állatokat betegít meg – kezdte a reagálást a főorvos. – Ember csak akkor fertőződhet meg, ha közeli kapcsolatba kerül a beteg állatokkal. Eddig tehát azt mondhatjuk: a madárinfluenza állategészségügyi probléma. A kutatók azonban azt állítják: megvan az esélye annak, hogy a madárinfluenza vírusa találkozzon az emberi influenzavírussal, ezáltal létre jöhet egy olyan új vírus, amelyet még nem ismer az emberiség.  

Egy kis idő kell 

És hogy miért veszélyes ez? A főorvos kifejtette: az ismert influenzavírusokkal szemben az emberek bizonyos védettséggel rendelkeznek, ezenkívül a védőoltások is rendelkezésre állnak. Egy teljesen új vírus viszont azért tud nagyon gyorsan elterjedni, mert kell egy kis idő az izolálásához, és a védőoltás kifejlesztéséhez. Mivel az influenza cseppfertőzéssel terjed, a karantén sem jelent megoldást, hisz a vírus „nem áll meg a küszöb előtt”.

A szakemberek azt jósolják, hogy öt éven belül 80 százalék annak az esélye, hogy kialakuljon egy új világjárvány – tette hozzá az osztályvezető.

Van nemzeti terv 

Az Egészségügyi Minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálásával folyó nemzetközi felkészülés keretében 2005 elején megkezdte a madárinfluenzára való felkészülést.

Ennek eredményeként készült el és került jóváhagyásra az Egészségügyi Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által kidolgozott Nemzeti Influenza Pandémiás Terv, mely tartalmazza egy esetleg bekövetkező madárinfluenza világjárványra való felkészülés és a járvány elleni védekezés feladatait.

KHE

Világjárvány esetére

Részletek a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervből

Világjárvány esetén a mentőszolgálatnak mind a sürgősségi ellátás, mind a betegszállítás területén az átlagosat többszörösen meghaladó, folyamatosan jelentkező feladatokkal kell számolnia. A járvány során az alternatív mentő és betegszállító szolgáltatókra is jelentős többletfeladatok hárulnak.

A fekvőbeteg gyógyintézeteknek a fertőzőbeteg ellátó osztályok 100 százalékon felüli telítettségén túl, további fertőzőbeteg elhelyezési kapacitásokat kell kialakítani és működtetni, amennyiben a megbetegedések számának emelkedését a megelőzés eszközeivel nem lehet meggátolni.

A várható szövődmények kialakulásának függvényében az intenzív ellátó kapacitásokra is számottevő többlet igény jelentkezhet, még abban az esetben is, ha az összes intenzív kapacitás az influenzás betegek ellátását szolgálná.

A katasztrófa tervekben foglaltaknak megfelelően a pandémia időszakában csak a feltétlenül kórházi kezelést igénylő betegek maradhatnak a kórházakban, illetve csak ilyen betegek vehetők fel.

Katasztrófa méretű járvány bekövetkezése esetén, ha a megelőzés nem elég hatékony, felértékelődik a civil támogatás jelentősége. Az ellátásba önkéntes alapon bevonhatók a nyugdíjas egészségügyi dolgozók, a karitatív és egyházi szervezetek aktivistái, az egészségügyi oktatási intézmények hallgatói.