E. Teodorovici: A kormány elfogadta a költségvetés kiigazítását

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
A kormány elfogadta a költségvetés kiigazítását – jelentette be a kabinet szerdai ülését követően Eugen Teodorovici. A pénzügyminiszter elmondta: a kiigazításkor ugyanazzal az 5,55%-os gazdasági növekedéssel számoltak, amelyre a 2018-as költségvetést is alapozták.


A tárcavezető szerint elsőbbséget élvezett a bér- és nyugdíjkeret biztosítása, a nemzetközi kötelezettségekkel kapcsolatos kiadások fedezése, illetve a megkezdett munkálatok folytatásához szükséges összegek elkülönítése.

A miniszter kifejtette: az államkincstár bevételei 8,8 milliárd lejjel bővülnek, a kiadások 9,9 milliárd lejjel nőnek. ‘A Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz (CSAT) tartozó struktúrák költségvetése csökkent, de semmi akadálya nincs, hogy amit év végéig meg szeretnének valósítani, annak fedezzük a költségeit, de világos, hogy az első hét hónapban a rendelkezésükre álló keretet nem használták fel. Márpedig a modern menedzsment elvei szerint nincs amiért elkülönítve tarts összeget ott, ahol nem használják, elveszed és átcsoportosítod’ – magyarázta a szakember. Hozzátette: a költségvetés-kiigazítás a CSAT láttamozása nélkül is érvényes.

‘Tudorel Toader igazságügyi miniszter dokumentálta a döntés jogi hátterét. (…) Három, 2011-ből származó határozata is van az alkotmánybíróságnak, amely kimondja, hogy kérni kell a véleményezést, de nem kell azt megvárni, és azt is kimondja, hogy (…) a láttamozás megtagadása az alkotmányos vagy törvényes szerep félreértelmezésére utal, ami nem befolyásolja annak a jogszabálynak az alkotmányos voltát, amelynek elutasították a láttamozását’ – fejtette ki Teodorovici.

A költségvetés kiigazítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet elküldik a parlamentbe, ahol az elfogadás rendes procedúráját követi.
A pénzügyminiszter az ‘utóbbi idők gyakorlatából kiindulva’ lehetségesnek tartja, hogy az államfő megtámadja az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabályt. Véleménye szerint előfordulhat az is, hogy Iohannis elnök lemondja a csütörtökre tervezett találkozót, tekintettel arra, hogy a költségvetés-kiigazítást már elfogadta a kormány. ‘Bár ismert volt a kormányfő külföldi látogatásának időpontja, az államfő mégis holnapra hívta össze ezt a megbeszélést. (…) A miniszterelnök engem és az igazságügyi minisztert bízott meg azzal, hogy képviseljük a kormányt’ – nyilatkozta szerdán Teodorovici.

A pénzügyminiszter szerint csütörtökön megválaszolják azokat a kérdéseket, amelyeket az államfő a CSAT keddi ülésén is feltehetett volna, de e helyett az ülést, ‘egy nem létező előírás alapján’ felfüggesztették. ‘A kormány kérte a CSAT összehívását, a testületet tegnapra összehívták, megjelent mindenki, adott volt a kvórum, az ülés csak kétféleképpen zárulhatott volna, vagy pozitívan vagy negatívan láttamozzák a költségvetés-kiigazítást. Az ülés felfüggesztéséről nincs szó a törvényben’ – állítja Teodorovici.

A sajtóértekezlet alatt Klaus Iohannis államfő közleményt adott ki, amelyben elítéli, hogy a kormány a CSAT hozzájárulása nélkül fogadta el a költségvetés-kiigazítási tervezetet, és kéri a Nép Ügyvédjét, forduljon az alkotmánybírósághoz az ügyben.
A pénzügyminiszter erkölcstelennek nevezte, hogy a Nép Ügyvédje intézményét politikai harcban próbálják felhasználni.
A tárcavezető elismerte: nem írásban, csak szóban kérte, hogy oldják fel a CSAT ülésén írt jegyzőkönyv titkosítását, mert fontosnak találná, hogy mindenki lássa, hogy ‘ki, milyen érveket hozott fel, és ki vezeti félre a közvéleményt’.

Azt mondta: az államfő csúsztat, amikor arról beszél, hogy a miniszterelnök elutasítja az intézményes párbeszédet, hisz a kormány és az elnöki hivatal, illetve a kormány és a többi intézmény között igenis voltak egyeztetések, ami – a miniszter szerint – szintén kiderülne a CSAT ülésének jegyzőkönyvéből.

www.agerpres.ro