E. Hellvig: a SRI ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi

E. Hellvig: a SRI ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi
Jelen pillanatban erősen megosztott a román társadalom és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi – jelentette ki szerdán Eduard Hellvig, a SRI igazgatója és leszögezte: a szolgálatnak nincsenek, és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban.

‘Jelen pillanatban erősen megosztott a román társadalom és a Román Hírszerző Szolgálat ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi’ – mondta Hellvig, miután befejeződött meghallgatása a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságban.

Az igazgató egy törekvést észlel arra, hogy ‘meggyengítsék a román állam egy komoly intézményét’.

‘Egy gyenge és megfélemlített SRI azt jelentené, hogy Románia lefegyverezve áll a fenyegetések előtt, ami sem az intézményeknek, sem a polgároknak nem lenne jó’ – jegyezte meg a SRI vezetője.

Hellvig hangsúlyozta, hogy egy valós demokráciában alapvetően fontos, hogy a szolgálatok ne legyenek mindenütt jelen és ne legyenek mindenhatók.

‘Azok az idők elmúltak, és nem kell hogy visszatérjenek. A SRI a demokratikus intézmények alárendeltségében kell hogy működjön. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogyha a döntéshozók arra felhatalmazzák, akkor, a törvények és az alkotmány keretei között, a SRI segíti az állam megerősödését’ – tette hozzá Hellvig.

Az igazgató szerint ‘az intézmény démonizálásának’ negatív hatása van az alkalmazottakra és az intézmény tevékenységére.

Azt mondta: az intézménynek nincsenek és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban.

‘Akik ismernek, tudják, hogy ki nem állhatom a visszaélést, ezért világosan kijelentem: az intézménynek nincsenek és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban, mandátumom alatt a SRI nem vesz részt semmilyen hatalmi játszmában, mandátumom alatt a SRI nem szervez utcai tűntetéseket, ahogyan azt hamisan állították bizonyos helyeken’ – szögezte le Eduard Hellvig.

www.agerpres.ro