Dzsesszkoncert a Posticumban

Dzsesszkoncert a Posticumban
Augusztus 12-én hunyt el Vukán György, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző. Nagy szeretettel és örömmel jött mindig Nagyváradra. A Posticumban tartott májusi dzsesszfesztiválon szólalt meg utoljára saját előadásában az általa szerzett „Missa ad Dominum Jesus Christinum” című mise. Akkor még nem tudtuk, hogy Vukán György ezzel az előadással búcsúzik el tőlünk.

Még arról álmodott, hogy következő alkalommal a misét már a római Szent Péter téren, a katolikus világ középpontjában mutatja be. Pünkösdhétfő hajnalán, a fesztivál után, röviddel hazaindulása előtt ezeket a sorokat írta Rómába:

„A cél az volt, hogy Magyarország és a világ történelmi változásaira reagáljon: valóban eljött az idő, hogy a világ minden népe megbékéljen, ezt jelképezi a „fehér” és „fekete” kórus, illetve a narrátor és a szóló énekes részvétele, akik a mise Agnus Dei tételében egymás kezét fogva éneklik és táncolják: Miserere nobis et dona nobis pacem. Ezt tartom ma a világ legfontosabb megoldandó problémájának: hogy a népek és az emberek egymással megbékéljenek Jézus Krisztusban.”

Október 12-én, szombaton 19 órától budapesti zenésztársai emlékkoncertet tartanak a Posticumban. Az est sztárszólistája Tim Ries amerikai szaxofonos, Vukán György nagy tisztelője. Az előadás folyamán a dzsessz sztenderdek mellett felcsendülnek a gyönyörű Vukán szerzemények is, többek között “búcsúdala”, a Last Message.

Fellépők: Tim Ries (USA)-szaxofon, Balázs József-zongora, Pecek Lakatos Krisztián-nagybőgő, Balázs Elemér-dob. A belépti díj 15 lej.