Átlagbér

2021.10.12. 10:05

Augusztusban 58 lejjel csökkent a nettó átlagbér

Fotó: Illusztráció

Az országos bruttó átlagbér augusztusban 5688 lej volt, 91 lejjel (1,6 százalékkal) kevesebb, mint az előző hónapban; a nettó átlagbér 3487 lej volt, 58 lejjel (1,6 százalékkal) kevesebb a júliusinál – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

Az adatok szerint a legnagyobb nettó átlagbért, 8377 lejt az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebb nettó átlagbért, 1957 lejt a vendéglátóiparban.

Az országos nettó átlagbér 6,5 százalékkal nőtt idén augusztusban tavaly augusztushoz képest. Ugyanakkor a reálbérindex 101,2 százalékos volt idén augusztusban a múlt év augusztusához képest, míg az idei év júliusához viszonyítva 98,2 százalékos. 1990 októberéhez viszonyítva a reálbérindex 223 százalék, 4,2 százalékponttal kisebb, mint idén júliusban.

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban azért csökkent augusztusban a nettó átlagbér, mert előző hónapban számos vállalkozásnál prémiumkifizetések történtek. Emellett a nyári időszakban csökkentek a cégek bevételei, a pihenőszabadságon lévő alkalmazottak pedig nem kaptak étkezési utalványokat.

A közalkalmazotti szférában csökkent a nettó átlagbér augusztusban az előző hónaphoz képest: 1,9 százalékkal a tanügyben és a közigazgatásban, 0,5 százalékkal az egészségügyben és a szociális gondozás területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában