Tanévkezdés

2021.09.14. 07:56

Szacsvay-himnusz zengett a tanévnyitó ünnepségen

Egyedi dallal, a Szacsvay Imre Általános Iskola saját himnuszával köszöntötték az új tanévet hétfő délelőtt az intézménynek átmenetileg helyet biztosító épület udvarán.

Pikó Stefánia

Nem kevesebb, mint 320 iskolás kezdi meg a Szacsvay Imre Általános Iskolában a 2021/2022-es tanévet. Pásztor Gabriella igazgató Ady Endre szavaival indította az ünnepséget: „Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni, / Százszor bátrak és viharvertek.” Az igazgató hozzátette, ez ma azt jelenti, „hogy képesek vagyunk leküzdeni félelmeinket, bármikor kiállunk igazunkért, és tiszteljük, betartjuk a szabályokat”. Az iskola vezetője arra intette a jelenlévőket, legyen ez az a gondolat, mellyel megkezdik a tanévet, majd átadta a szót Tăut Eliza aligazgatónak, aki felolvasta a Bihar Megyei Tanfelügyelőség üzenetét. Ebben elhangzott: „A jövő ezen a hétfőn kezdődik”. Az intézmény megköszönte nemcsak a diákok, hanem szüleik erejét és kitartását is, melyről az elmúlt időszakban tanúskodtak, és melyre az elkövetkezendőkben is szükség lesz ahhoz, hogy a jelenléti oktatást ne váltsa fel ismét a távoktatás. Külön köszönetet mondanak a tanároknak, akik profi szakmai hozzáértéssel vették a járvány okozta akadályokat.

Az üzenet felolvasása után szólt az egybegyűltekhez Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, aki ezúttal nem miniszteri tisztségében, hanem apaként volt jelen, hiszen előkészítős fia, Mátyás számára volt az első nap a Szacsvayban. „Jó néhány évnyitón megfordultam már, de most vagyok a legnehezebb helyzetben, hiszen Mátyás fiam éppen most kezdi iskolai tanulmányait a nulladik osztályban, így szülői minőségemben vagyok itt elsősorban. (…) Közhely, de az, ahogyan folyik az oktatás, ahogyan gyermekeink tanulnak ilyen körülmények között, és ahogyan a szülői háttér működik, az adja meg egy közösség jövőjét. Az, hogy milyen felnőttjeink lesznek 15–20 év múlva, mindannyiunk felelőssége, nem csak a pedagógusoké. Mi, szülőként, ígéretet kell tegyünk most arról, hogy igyekezni fogunk a pedagógusok szintjére emelkedni, amikor gyermekeink neveléséről van szó. Nem könnyű feladat, de reméljük, hogy mindannyiunknak sikerül” – fogalmazott. Hozzátette, örömteli, hogy megengedett a jelenléti oktatás, de „ne dőljünk teljesen hátra”, ugyanis az, hogy ez így is maradjon, szintén a társadalom felelőssége.

A legelső iskolanap

Az iskola minden osztálya kapott egy-egy trófeát, mely annak jelképe és emlékeztetője, hogy az osztályok, melyekbe beköltöznek a diákok, a szülők és tanárok fáradtságos munkájának köszönhetően tiszták és frissen festettek. Ezután következett a román rendőrség üzenete. A hatóságok kihangsúlyozták, hogy az iskolák, iskolások védelmezése érdekében fokozott jelenlétet biztosítanak a tanintézmények közelében, míg a tanév tart. „Az iskolába való visszatérés mindenki számára kihívás, főleg a diákoknak. Mindannyian azt kívánjuk, hogy az élet megszokott ritmusa térjen vissza, de ez csak úgy érhető el, ha felelősségteljesen viselkedünk” – hangzott el. A rendőrség képviselője hozzátette, bíznak benne, hogy együtt ezt a nehéz időszakot is át fogjuk vészelni.

Az egyedi Szacsvay-himnusz után az aligazgató beszéde is elhangzott, aki külön köszöntötte az előkészítő osztályosokat, akik megkapták a Rákóczi Szövetség ajándékát, egy-egy teli, méretes iskolatáskát. A diákok közül néhányan, akik szerepelnek a Csillagocska Alapítvány gyermek- és felnőtt csoportjainak (200 fős) előadásában, egy citerajátékkal kísért dallal örvendeztették meg a jelenlévőket. A legelső iskolanapot ki izgalommal, ki kissé megszeppenve élte át, a nagyobbak pedig virágos boltívet alkotva bújtatták át a kicsiket, az őket kísérő szülőkkel, pedagógusokkal együtt, majd bevonultak, most először, osztályaikba.

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában