Duplájára nő a gyereknevelési pótlék

Duplájára nő a gyereknevelési pótlék
A képviselők elfogadták szerdán a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet módosításait, így a „gyerekpénz” a jelenlegi 42 lejről 84 lejre nő.

Nagy meglepetésre egyöntetűen megszavazta tegnapi ülésén a képviselőház a gyereknevelési pótlék összegének megduplázását. A 2 és 18 év közötti kiskorúaknak járó „gyerekpénz” az eddigi 42 lej helyett 84 lej lesz. Az alsóház a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendeletet vitatta meg. A pótlék növelésére a liberálisok tettek javaslatot, amelyet a plénum 98-77-es szavazataránnyal el is fogadott. Ez azért meglepetés, mert korábban az alsóház munkaügyi szakbizottsága elutasította a módosító indítványt arra hivatkozva, hogy az intézkedésre nincs költségvetési fedezet.

Tovább növelnék

A képviselőház megszavazta azt a javaslatot is, hogy a 3 és 18 év közötti fogyatékkal élő gyerekek pótlékát 200 lejre növeljék. Az indítványt előterjesztő Cristina Pocora képviselő szerint hosszú távon, „amikor majd az ország költségvetése megengedi”, a 84 lejről 200 lejre kell majd növelni a gyereknevelési pótlékot. Emlékeztetett arra, hogy uniós szinten átlagban 210 euró ennek összege, míg Romániában jelenleg mindössze 10 euró. A törvény kihirdetése után életbe lép