Dupla látogatás a kampánymaratonban

Dupla látogatás a kampánymaratonban
Kampánymaratonja keretében Bíró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt két alkalommal is járt Érmihályfalván: felkereste a REKAB Alapítvány napközijét, majd közéleti szerepet vállaló hölgyekkel találkozott.

Az RMDSZ szenátorjelöltjét Nyakó József polgármester, és dr.Turucz Mária megyei tanácsos kalauzolta. A REKAB-nál a vendégeket Szabó András, és felesége, Tímea, a létesítmény alapítói és vezetői, továbbá Areke Wigmans, a REKAB hollandiai támogatója, Érmihályfalva díszpolgára fogadta. Az alapítványnál jelenleg naponta 76 gyerekkel és fiatallal foglalkoznak, akik 90%-ban roma származásúak. A gyerekek iskola után az alapítványhoz érkeznek, ahol ebédelnek, felnőttek segítségével és felügyeletével tanulnak, kikapcsolódnak, játszanak, majd kora este térnek haza. A vendégek együtt ebédeltek a gyerekekkel. Bíró Rozália a Szabó házaspárral folytatott beszélgetés során megtudhatta: már több, mint 8 éve kezdték a munkát a REKAB keretében, eleinte 12, aztán 18, majd 40 gyerekkel, jelenleg 76-an vannak “szárnyaik alatt”. A személyzetet 12 felnőtt alkotja, egy részük teljes munkaidőben alkalmazott, másik részük részmunkaidős, de vannak önkéntesek is. “Ezt a munkát nem lehet félvállról véve végezni, vagy odateszi az ember magát szívvel-lélekkel, vagy neki se fogjon” – egészítette ki Szabó András.

Támogatói bizalom

Bíró Rozália kérdésére elmondták: a költségeket teljes egészében külföldi forrásokból fedezik. Nem számolnak azzal, hogy ezek a források esetleg megszűnnének, mert a támogatók felé létezik a bizalom, ami abból táplálkozik, hogy az adományokat szemmel láthatóan a célnak megfelelően használják fel. Érmihályfalván még legalább 2 hasonló intézményre lenne szükség, és nem csak a romák körében lenne rá igény – fejtette ki Szabó András. Bíró Rozália noteszébe is jegyezhetett olyasmit, amit majdani törvényhozói minőségében felhasználhat: bár olyan szociális tevékenységet folytat az alapítvány, amire nem csak hogy szükség van, de az állam és a város terheit enyhíti vele, ennek ellenére ugyanúgy adózik, mint egy profitot termelő cég! Csupán a Helyi Tanács adhat számára annyi segítséget – ezt meg is tette -, hogy elengedi az ingatlan- és telekadót. Kora este a Polgármesteri Hivatal gyűléstermében hölgyekkel tartott összejövetelen megbeszélték, milyen gondokkal találkoznak a közéleti szerepet vállaló nők. A találkozónak sajátos hangulatot adott, hogy az épületben szinte a beszélgetés első percében megszűnt az áramellátás, így gyertyafényben köszönthette Nyakó József polgármester a helyiek mellett az érsemjéni, értarcsai és érkörtvélyesi hölgyeket, kik között volt pedagógus, lelkész, bankszakember, üzletasszony.

Lelkes hölgyek

A nők – az anyák, a feleségek azok, akik a békesség, az igényesség és a mértékletesség őrzői a férfiak mellett, mondta a polgármester. Dr.Turucz Mária megyei tanácsos a találkozó célját abban határozta meg, hogy meg lehetne próbálni megfogalmazni: miként érzi magát a bőrében egy bármilyen vezető pozíciót betöltő nő, aki anya és feleség is egyben, a feladat hatására törvényszerű-e, hogy “férfivá váljon”? Bíró Rozália egyebek mellett arról beszélt, hogy tapasztalata szerint a nők inkább a tanügyben és az egészségügyben vállalnak szerepet, de jelenlétüket a politikában és a közéleti porondon is növelni kellene, mert szerinte “a férfiaknál sokkal lelkesebben menedzselik a problémákat”. A továbbiakban beszélgetés alakult ki, érintve a nemzettudat, a pedagógia, a túlzott bürokrácia, az önkéntesség, a vállalkozók támogatása, a korrupció, a projektmenedzselés témaköreit. A találkozó végén Nyakó József – mintegy kérést fogalmazva meg – kijelentette, hogy a város új arculatának kialakításánál számít a hölgyek észrevételeire, és a továbbiakban szívesen venne gyakoribb találkozókat. Bíró Rozália több felvetett gondot lejegyzett, hogy azokat későbbi munkája során hasznosíthassa.

Rencz Csaba