Düh és ellenkezés a közvitán

Düh és ellenkezés a közvitán
Nagyvárad – Csütörtök délután az önkormányzat Műszaki Igazgatósága a városháza dísztermében közmeghallgatást szervezett az ún. kutyaszabályzatot módosító határozattervezetről, heves viták közepette.

 

Mintegy 60-70 kutyatulajdonos vagy egyszerű állatbarát vett részt csütörtökön délután azon a lakossági fórumon, melyet a váradi önkormányzat Műszaki igazgatósága szervezett a Polgármesteri Hivatal dísztermében az úgynevezett kutyaszabályzatot néhány pontban megváltoztató határozattervezetről. Más közmeghallgatásoktól eltérően ezúttal nem hiányzott a vita, sőt helyenként meglehetősen parázs hangulat alakult ki, és indulatos szavak is elhangzottak. „Szégyen, vonják vissza a teljes előterjesztést, a városvezetés ezt az ügyet is pénzszerzésre használja, miközben megnyomorítja a nehéz anyagi körülmények közt élő nyugdíjasokat”- talán ezek voltak a leggyakrabban elhangzott mondatok, szavak a közel két órás rendezvényen.

Az ominózus módosítások közt szerepel többek közt, hogy sterilizálni kell a kutyákat, és az a kutyatulajdonos, aki nem veti alá magát ennek a kötelezettségnek, 500-1000 lej közötti bírságot kellene fizessen. Az ebeket nem lehetne szabad közterületen szabadon engedni, aki ezt megteszi, szintén 500-1000 lej büntetésre számíthat. A projekt ugyanakkor azt is kimondja, hogy a négylábúak gazdái kötelesek beengedni azokat, akik a kutyák összeírását végzik, illetve 100 lejt kellene fizessenek azok, akik nem akarják a házi kedvencüket ivartalaníttatni.

Ciucur Losonczi Antonius