Duális műszaki képzés

Együttműködési megállapodást kötöttek
Együttműködési megállapodást kötöttek
Kedden Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és Werner Braun, a brassói Német Gazdasági Klub elnöke, illetve a Kornstadt Német Szakiskola társkezdeményezője együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy az önkormányzat kezelésében levő ipari parkok mellett olyan iskolák működjenek, ahol duális műszaki képzésben részesítik a diákokat.

A szerződés értelmében ugyanakkor a Német Gazdasági Klub olyan tudástőkét is nyújt, mely szükséges partneri kapcsolatok létesítéséhez a Megyei Tanács, a tanfelügyelőség és a Bihar megyei vállalkozók közt. „Szakképzett munkások kellenek a Bihar megyei üzletemberek igényeire adott válaszként, olyan fiatalok, akik román iskolákban tanultak német minta alapján” – közölte Traian Bodea.

Míg Németországban a rendszer 100 százalékos állami támogatást kap, a brassói iskola állami finanszírozása 200 lej, mely összeget a cégek megdupláznak. A fejlesztési stratégia szerint a Megyei Tanács fennhatósága alatt levő három ipari park mellett működne egy-egy szakiskola.