Drónos növényvédelem

Drónos növényvédelem
Számos tapasztalatot oszthattak meg egymással a szőlősgazdák, s hallhattak és láthattak újdonságokat a Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Kara Kertészeti Tanszéke által szervezett hagyományos tavaszi szakmai találkozón.

Az évjáratok különbözősége mindig megfelelő alkalmazkodást kíván, idén az időjárással összefüggő tennivalókat az enyhe tél, a korai tavaszodás írja körül. Ezzel kapcsolatos előadást, majd az egyetemi kar cserszegtomaji szőlőtelepén gyakorlati bemutatót tartott a nap házigazdájaként dr. Kocsis László tanszékvezető professzor. Szó esett a metszési időpont megválasztásának jelentőségéről, a rügyvizsgálati eredményekkel kapcsolatosan elhangzott, hogy nagyon jó termékenység tapasztalható. Az időjárás annyiban értékelhető kedvezőnek, hogy a kora tavaszi felmelegedés mellett az éjszakák hűvösek, ez ellensúlyozza a vegetáció idő előtti gyors megindulását.
A termést megalapozó metszéshez hasonlóan kiemelkedő hangsúlyú növényvédelem technikai újdonságaként ismerkedhettek meg ezúttal az érdeklődők a drónos permetezéssel. A légi úton való növényvédelem miniatürizálásának a világban több helyen van már múltja, így Kínában, Amerikában és Európában is. A bemutatón egy 10 literes létartállyal szerelt növényvédelmi drónnal végzett munkát tekinthettek meg az érdeklődők. A megoldás számos előnyt össz­pontosít: kis lémennyiséggel viszonylag nagy területre lehet kijuttatni a hatóanyagot, a gyors eljárás elősegíti a teljes ültetvény legoptimálisabb időben való védelmét. A gép könnyen szállítható, egyszerűen üzembe helyezhető, elektromotoros hajtású, nagy teljesítményű akkumulátoros működtetéssel. A légi munka közben a kedvező szórásképet is megfigyelhették a bemutató résztvevői.
A szakmai napon téma volt a szőlőültetvények tápanyagellátás is, új fejlesztésű lomb­trágyák termesztéstechnológiába való illesztéséről esett szó.
H. Á.