Drámai jelenetek a Iorga utcán

Drámai jelenetek a Iorga utcán
Nagyvárad – Kedden a kora reggeli órákban egy súlyos skizofréniában szenvedő férfi rázta fel a Nicolae Iorga utcai csendet, aki egy ház tetejére mászott és nem volt hajlandó onnan lemászni.   Ongyilkos jelolt (1) 2008.07.15

Az 52 éves, szlovák származású, egyébként a Nicolae Iorga utcán édesanyjával lakó Gheorghe Jurjik 7 óra körül mászott fel a lakóházával szomszédos épület tetejére és sem a rendőrség, sem a tűzoltóság, de még az édesanyja kérésére sem volt hajlandó lemászni. A szomszédok elmondása szerint már többször beutalták a kezelésre szoruló férfit az ideggyógyászatra, de ismeretlen okokból mindig szabadon is eresztették. Betegsége még a 90-es években kezdődött, amikor Bukarestben dolgozott. Akkor még a szomszédok illedelmes, értelmes úriembernek ismerték.

Zaklatta a szomszédokat

Az utóbbi időben azonban mintha súlyosbodott volna az állapota, ugyanis zaklatta a szomszédokat, ablakot tört be, sőt egyszer egy rendőr kezét is eltörte, ami miatt eljárást indítottak ellene. A helyszínen elsőként Dr. Gavril Cornutiu orvos próbált kapcsolatba lépni vele és meggyőzni őt, hogy szálljon le az esőtől csúszós cserepes ház tetejéről, de a férfi láthatólag nem vett tudomásul a hozzá szólokról és az egyre több nézelődő között elvegyülő édesanyjáról sem. Újságírói hívásra a helyszínre érkezett Liviu Popa, rendőrfőfelügyelő is, aki irányítása alá vette a káoszerűnek tűnő tűzoltók, mentősök és rendőrök “munkáját”. A környék forgalma megbénúlt, és az egyre több nézelődő szemmel láthatólag zavarta a Gheorghe Jurjikot, aki egyre ingerültebbnek tűnt.

“Halál az életért”

Egy adott ponton úgy tűnt végre magára eszmélt, ingerülten megköszönte a résztvevőknek a jelenlétet. De leszállni még mindig nem volt hajlandó. Sőt a tűzoltók közeledésére ugrással fenyegetőzött, azt kiabálván “Élet a halálért és halál az életért. Hagyjatok meghallni.” Végül Emil Avramut, a katasztrófavédelmi ezredes, illetve Alin Hanis közrendészeti főfelügyelő beavatkozásával sikerült leszedni a férfit a háztetőről 12 óra 38 perckor, miután könnygázt is bevetettek. A megkötözött, megbilincselt, magatehetetlen, reszkető embert a tűzoltók “engedték le”, majd pedig a mentőorvosok kezére bízták. A tömeg szétszéledt és minden visszatért a négy órával azelőtti csendes kerékvágásba.

Mészáros Tímea