Drágultak a váradi Hőszolgáltató tarifái

Nagymértékben emelkedtek a Hőszolgáltató különböző tervezési szolgáltatásainak az árai
Nagymértékben emelkedtek a Hőszolgáltató különböző tervezési szolgáltatásainak az árai
A nagyváradi helyi tanács legutóbbi rendkívüli ülésén jóváhagyta a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat által nyújtott különböző szolgáltatások díjszabásának az emelését.

A tizennyolc igen szavazattal és négy ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett megszavazott határozat nem a hőenergia árát érinti, hanem a vállalat által nyújtott kiegészítő szolgáltatások – jóváhagyások kiadása, hálózatra kapcsolás lekapcsolás, tervezés – díjszabásaira vonatkozik. Ahhoz, hogy bárki építkezhessen, be kell szerezze a különböző közműszolgáltatóktól az együttes jelenlétre vonatkozó jóváhagyást (aviz de coexistenta), magyarázta lapunkak Dan Cretu, a Hőszolgáltató Vállalat szóvivője. Így tehát a távhőrendszer esetében a Hőszolgáltató kell megállapítsa azt, hogy az építési övezetben van-e távfűtés, illetve ha van, akkor pontosan hol húzódnak a csövek stb. Ez a jóváhagyás eddig 218 lejbe került, a határozat elfogadása után pedig 295 lej lesz ez a tarifa. Eddig a műszaki segítségnyújtásra öt különböző tarifa volt érvényben a műszaki segítség jellegétől függően, mindezek helyett az elfogadott határozattal egy egységes 155 lejes tarifát vezettek be. A fűtőtest hőenergia sugárzását felmérő szolgáltatás díjszabása 38 lejről 88 lejre emelkedett, mint ahogy a lakásokban történő hőleadás felmérése is többe kerül ezután. A fogyasztásmérési jóváhagyás 109 lejről 245 lejre emelkedett, míg a fűtési rendszerről történő lekapcsolás, illetve az arra való visszacsatlakoztatás 93 lejről 220 lejre emelkedett, amihez hozzáadódik az a változó költség, ami a munkálat nagyságából adódik.

Jelentős drágulás

Nagymértékben emelkedtek a Hőszolgáltató különböző tervezési szolgáltatásainak az árai is. A hőszolgáltató szállítórendszerére való csatlakoztatás terve az eddigi 842 lejről 1.981 lejre emelkedett, ha ez a csatlakoztatás hálózatbővítést is igényel, akkor a terv ára az eddigi 1735 lej helyett 3.435 lej lesz. Az elosztó hálózatra való csatlakoztatás terve 565 lejről (kertek és alagsorok esetében), illetve 695 lejről 1634 lejre emelkedett, míg az elosztóhálózat bővítésével járó csatlakoztatás terve 1835 lejről 3700 lejre nőtt. Az elfogadott határozattervezet szakjelentésében a vállalat azzal indokolja az áremeléseket, hogy 2017 júliusa óta megnőttek a bérköltségek, valamint azzal, hogy az elmúlt években a vállalat komoly tapasztalatokat szerzett a távhőrendszer működtetésének kiegészítő szolgáltatásainak az ellátásában, azaz ezen a téren minőségibb munkát tud végezni.

Gáztalanító

Szintén tizennyolc igen szavazattal, nyolc tartózkodás mellett szavazták meg a keddi tanácsülésen azt a tervezetet, mely kimondja, hogy az önkormányzat átvállalja a gáztalanító megvásárlásának a költségeit a Hőszolgáltató Vállalattól. A 200 köbméter/óra kapacitású berendezés 7,1 millió lejbe kerül. Dan Cretu, a Hőszolgáltató Vállalat szóvivője a Bihari Naplónak elmondta, hogy a Hőszolgáltató kötött szerződést az Energomontaj céggel a berendezés megvásárlására, de ahhoz, hogy a város az Európai Befektetési Banktól felvett hitelből tudja törleszteni az árat, szükség volt ara, hogy a céggel kötött szerződésben a város vegye át a Hőszolgáltató helyét. Cretu hozzátette, hogy ez a változtatás nem érinti a város költségvetését, ugyanis ez a beruházás amúgy is szerepelt az idei évi büdzsében.

Bővülő hálózat

Szintén a város fűtési hálózatát érintik azok az elfogadott határozatok, melyek értelmében bővül Nagyváradon a gázfűtéses távhőrendszer. Az egyhangúlag elfogadott határozatok értelmében a Lanului, a Constantin Nottara és az Agricultorilor utcákon 885 méterrel, a Brancoveanu, a Comarnicului, a Poenitei és a Theodor Niculuta utcákon 900 méterrel, a Mészáros (Grigorescu) utcán 25 méterrel, a Borsi úton pedig 800 méterrel nő a gázfűtéses hálózat. A bővítési munkálatokat a Distrigaz cég fogja elvégezni vagy elvégeztetni.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .