Drágulhat a baromfihús

Akt.:
Drágulhat a baromfihús
Ilie Van, a Romániai Madártenyésztők Egyesületének elnöke szerint az év végéig a takarmányok árának növekedése miatt drágulhat a baromfihús: a farmok kapujánál ez ugyan csupán öt százalékos árnövekedést jelenthet, viszont az üzletek polcainál akár 15 százalékos drágulással is szembesülhetünk.

Az aszály miatt augusztustól kezdve a takarmányárak 30-35 százalékkal emelkedtek, illetve ugyanakkor csökkent a termelés és nőttek az üzemanyagárak. A vásárlók szempontjából jó hír viszont, hogy a tenyésztők nem tudják olyan mértékben növelni az áraikat, hogy ez teljes egészében fedezze a takarmányok és a közműszolgáltatások árának növekedését, mert akkor nem tudnák eladni a termékeiket.

Csökkenő termelés

Ezen okoknál fogva inkább az várható, hogy az elkövetkezendő időszakban csökkentik vagy ideiglenesen megszüntetik a termelést. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 2 százalékkal emelkedett a baromfihús ára. Úgy saccolják, hogy a piac közel 1 milliárd euró értékű, és az utóbbi években stagnált.