Drágulásokat hozhat 2018 és kiszámíthatatlan adórendszert

Csomortányi István
Csomortányi István
Nehéz időszakot élünk, mindez pedig a PSD-ALDE kormánykoalíció utóbbi hónapokban hozott átgondolatlan döntéseinek eredménye – ezt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke fejtette ki sajtótájékoztatóján.

Drágulásokat fog hozni 2018, és kiszámíthatatlan adórendszert, mindez pedig a PSD-ALDE kormánykoalíció utóbbi hónapokban hozott átgondolatlan döntéseinek eredménye – ezt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke fejtette ki tegnapi sajtótájékoztatóján, konkrétumokat sorolva. „Nagyon elszabadultak a dolgok az év második felében. A közalkalmazotti bértábla módosítása révén átlagosan 50%-kal nőtt az önkormányzati felső vezetők bére. Ráadásul egyes növekményekről le is mondhattak volna, nem voltak kötelezőek, ilyen például az uniós támogatású projektek megvalósításáért adható 25%-os növekmény – de többségük ezt is kérte. Átlagosan most egy 3000-es lélekszám alatti település vezetője 5000 lejt visz haza, az alpolgármester 4000-et, és a jegyző is az átlagbér vagy négyszeresét. És a PSD-ALDE kormány nem rendelt pluszforrásokat ehhez, hanem minden emelést a településeknek kell kigazdálkodniuk, ami egy 3000 fő alatti településnél évi 100.000 euró pluszköltség évente. Már érkeznek olyan hírek, hogy egyes községek csődbe mentek, mert nincs honnan kigazdálkodniuk a plusz béreket. Máshol meg arra számíthatunk, hogy 2018-ban az ingatlanadókat fogják emelni, ez a legegyszerűbb” – fogalmazott.

Továbbiak

A munkavállalókat érintő kormánydöntéseket is bírálta: „a PSD-ALDE másik döntése, hogy a részmunkaidős alkalmazottak utáni járulékot úgy kell fizetni, mintha teljes munkaidőben dolgoznának. Így már a munkaadónak akkora adót kell utánuk fizetnie, amekkora a fizetésük. Ezért sok részmunkaidős szerződést inkább felbontanak. Közben bezzeg például a belügynél korai nyugdíjazás van, és nyugdíjemelés, így megyénként ezerszámra mennek nyugdíjba a belügyisek. Aztán ott van az, hogy csak augusztus óta 20%-kal nőtt az üzemanyag ára. Továbbá papíron a munkavállalóra terhelték át a tb-járulékok kifizetését, ami bércsökkenést hozhat. Az 1450 lejes bruttó minimálbért példaként véve, ebből 1065 lejt visz haza most az alkalmazott, és 1783 lejbe kerül havonta a munkaadójának. Az áthárítás után csak 800 lejt vihet majd haza, kivéve, ha a kormánydöntéssel esetleg megemelik a minimálbért. Szintén rossz kormányintézkedés érinti a személyi jövedelemadót. Ez eddig 16% volt, és ennek egy részét visszakapják az önkormányzatok a bukaresti költségvetésből, amit általában fejlesztésekre költenek aztán. Ám most 10%-ra csökkentik a jövedelemadót, de arra már nem gondoltak, hogy ha nem emelik meg a minimálbért, akkor a kisebb jövedelemadó miatt kevesebb jut vissza az önkormányzatoknak. Ez a csökkenés Várad esetén például évi 10 millió eurót tesz ki.”

„Miért?”

Csomortányi István kitért arra is: „A magyar közösségnek is vannak Bukarestben választott tisztségviselői. És érthetetlen módon az összes rossz PSD-ALDE-intézkedést vagy még meg is szavazták, vagy némán asszisztálnak hozzá. Miközben a PSD szabotálja a március 15-i emléknap törvénybe iktatását, a vásárhelyi iskolaügy rendezését és a 20%-os anyanyelv-használati küszöb csökkentését is. Mégis támogatja őket az RMDSZ. Sőt, saját ötletekkel is előjönnek. A szenátuson például átment az a törvényjavaslat, amellyel a börtönbüntetésre ítéltek büntetéseit rövidítenék – és ennek kezdeményezői között van Szabó Ödön és Cseke Attila is. Azt próbálják törvénybe iktatni, hogy a börtönbüntetésre ítéltek jó magaviselet esetén a büntetés kétharmadának letöltése helyett már a fele letöltése után is szabadlábra helyezhetőek legyenek, valamint akiket legfeljebb egy évre ítéltek, azok házi őrizetben is letölthessék azt, továbbá meg több napot engedjenek el a büntetésükből, a börtönben végzett munka után. Tessék, így is asszisztálnak a PSD-ALDE azon lépéseihez is, amellyel már 13.000 elítéltet szabadon is engedtek. Érthetetlen, miért támogatja az RMDSZ az országot tönkretevő PSD-ALDE kormánykoalíciót. A minimum az lett volna, hogy az épp ma tárgyalt bizalmatlansági indítvány kapcsán ne tartózkodjon az RMDSZ, hanem megszavazza azt. A mi elvárásunk továbbra is az, hogy ne támogassanak bűnözőket szabadon engedő kormányt, és olyat, amelyik folyamatosan ellenünk dönt, nemzetiségi ügyekben is, és más témákban is.”

Szeghalmi Örs