Drágul a gigakalória

Drágul a gigakalória
Marosvásárhely – A gigakalória drágításának szándékát fejezte ki az Energomur táv-hőszolgáltató vállalat. Az előzetes számítások azt mutatják, hogy harminc százalékos áremelkedésre lehetne számítani.

Dávid Csaba, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, helyi tanácsos elmondta, az RMDSZ frakció 14%-os áremelést tervez. Ezzel az emeléssel „védeni szeretnénk azokat is akik még nem váltak le a központi fűtésrendszerről és gondolkodásra késztetnénk azokat is akik most akarnak leválni”, indokolta Dávid Csaba. Az áremelés a  távfűtésrendszert használóknak 186-187 lejt jelente gigakalóriánként, míg a saját hőközpontal rendelkezőknek 200 lejbe fog kerülni egy gigakalória. A jövő heti tanácsülésen, az RMDSZ helyi tanácsosai olyan határozatot szeretnének hozni, ami mindkét fél, a lakosság és a hőszolgáltató vállalat érdekeit is szem előtt tartja.

Az Energomur drágítását nemcsak a földgáz és villamos energia drágulása indokolja hanem a vállalattal szembeni több millió lejes adóság is. Marosvásárhely lakósága majdnem 700000 lejjel, a kormány körülbelül 5 millió lejjel és a helyi önkormányzat is közel 5 millió lejjel tartozik a hőenergia-szolgáltató vállalatnak. A hatékonyság emelésének érdekében a városvezetők a berendezések, a kazánházak, a vezetékek korszerűsítésére fektetnének nagyobb hangsúlyt.