Dragnea szerint nem rehabilitálná őt a Közigazgatási Törvénykönyv tervezete

Dragnea szerint nem rehabilitálná őt a Közigazgatási Törvénykönyv tervezete
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője pénteken azt nyilatkozta, hogy amennyiben elfogadják a Közigazgatási Törvénykönyv tervezetét, ez nem vonatkozna rá.

“Az igazságügyi miniszter is elmagyarázta. Szerintem nagyon jól elmagyarázta, nem rám utal, gyanítom, hogy erre a következtetésre jutottunk, hogy amennyiben elfogadják ezt a tervezetet, amely valószínűleg ősszel kerülhet a parlament elé, nem rám vonatkozik. Nem rehabilitáltak, tehát nem lennék erre jogosult. A Cioloş kormány tette fel a honlapra. Lehet, hogy voltak kiegészítések, de nem ebben az esetben” – magyarázta Dragnea a parlamentben.

Szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter elmagyarázta, hogy abban az esetben is, ha a Közigazgatási Törvénykönyv nem írta volna elő azt a kivételt, hogy rehabilitált személyek is részt vehetnek a kormányzásban, a jogi hatása “ugyanaz” lett volna, ugyanis a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) több olyan szövegrészt tartalmaz, amely a rehabilitálásra vonatkozik.

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felhívta a figyelmet arra, hogy a Közigazgatási Törvénykönyv módosítása lehetővé teszi, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai lehessenek, amennyiben rehabilitálták őket, és “ezzel a nagyszabású intézményi manőverrel akarják lehetővé tenni”, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök miniszterelnök lehessen.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,