Dragnea: sms-sel vagy anélkül, lényeg, hogy van kormányfőnk; Tăriceanu: Rekordok Könyvébe illő, ami történt

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke
Sorin Grindeanu kijelölt miniszterelnök az államfőtől kapott sms elolvasása után eleinte azt hitte, valamelyik kollégája tréfál vele – mondta Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a parlament épületében tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Dragnea kifejtette, őt magát nem zavarta az a mód, ahogy az államelnök Grindeanu tudomására hozta, hogy őt fogja megbízni a kormányalakítással.

‘Engem felhívott a kijelölt kormányfő, s megkérdezte, tudok-e valamit arról, hogy megtörtént a bejelentés. Ugyanakkor átküldte a telefonszámot, amelyről az sms-t kapta, kérve, ellenőrizzem le, hogy valóban a Iohannis elnök száma-e. Ez is lehet egy eljárás. Az első reakciója az volt 9:38-kor vagy 9:40-kor, amikor az üzenetet kapta (és én is hasonlóan reagáltam volna), hogy azt hitte: valamelyik kollégája viccel vele’ – idézte fel a péntek reggel történteket a PSD elnöke, hozzátéve: az a lényeg, hogy a bejelentés megtörtént.

‘Mi ma 11-kor amúgy is összegyűltünk volna, hogy megkezdjük az alkotmányos procedúrát’ – tette hozzá a szociáldemokrata képviselő.

‘Sms-sel vagy anélkül itt vagyunk, van egy kijelölt miniszterelnökünk és nekifogunk dolgozni’ – szögezte le Dragnea.

Állítása szerint az új kormány nem fog egyetlen illetéket sem megnövelni, ellenkezőleg, egyesek összegét csökkenteni fogja. Ígérete szerint 2018-ban a TVA ‘garantáltan’ 18%-ra csökken, a PSD programjának megfelelően.

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke úgy fogalmazott: a Guinness Rekordok Könyvébe illő, hogy a kormányfőt sms-ben nevezze ki egy államelnök.

Sorin Grindeanu elmondása szerint úgy szerzett tudomást arról, hogy Klaus Iohannis államfő elfogadta jelölését, hogy kapott egy ‘Sok sikert. Klaus Iohannis’ szövegű üzenetet a telefonjára.

Grindeanu bevallása szerint azonnal felhívta Liviu Dragneát, akit arra kért, ellenőrizze, hogy az a szám, amelyről az sms-t kapta, valóban a Klaus Iohannisé-e. Miután erre sor került, küldött egy választ, ‘Köszönöm, elnök úr!’ szöveggel – mondta Grindeanu.

AGERPRES/(RO – szerző: Cătălina MATEI, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro