Dragnea: semmiféle közkegyelem nem segít rajtam

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea
A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea
A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea azt tanácsolja Florin Iordache igazságügyi miniszternek, hogy az előző kormányok tapasztalatából inspirálódjon a közkegyelmi rendelet elfogadásának módjával kapcsolatban.

Liviu Dragnea ezt a Legfelső Bíróság épülete előtt mondta az újságíróknak, ahol azon pere első tárgyalásán jelent meg, amelyben hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják.

Az újságírók azon kérdésére, hogy mit javasolna az igazságügyi miniszternek a közkegyelemről szóló, valamint a Btk.-t módosító rendelettervezetekkel kapcsolatban, Dragnea azt mondta: ‘Azt tanácsolnám neki, hogy inspirálódjon az elődök tapasztalatából, tehát az előző kormányok tapasztalatából. (…) Ha korábban már adtak ki közkegyelemről szóló kormányrendeletet, akkor most is ki lehet adni. Ha nem, akkor nem tudom, jó lenne-e. (…) Egyelőre túl nagy cirkuszt váltott ki a szándék. Láttam a közvitát is, és várakozva figyeljük, mit fog tenni a kormány’ – mondta Dragnea.

Arra a kérdésre, hgy egy esetleges közkegyelem segítene-e rajta, Liviu Dragnea azt felelte: “Milyen közkegyelem segítsen rajtam? Semmiféle közkegyelem nem segít nekem. Én nem hallottam a kormány részéről olyasmit, hogy meg akarná szüntetni a hivatali visszaélés büntethetőségét’ – jelentette ki Dragnea.

A Legfelső Bíróság kedden február 14-ére halasztotta annak a pernek az első tárgyalását, amelyben hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják a PSD elnökét.

A halasztás oka, hogy a per vádlottai közül három személynek nincs még ügyvédje. A vádlottak között van Dragnea volt felesége is, Bombonica Prodana, aki nem jelent meg a tárgyaláson, hanem ügyvédjével üzent, hogy szeretné, hogy a hiányában tárgyalnák ügyét.

Az intézménytől távozóban Dragnea kijelentette: ügyiratcsomóját egy hazug nyilatkozatra alapozva állították össze, amely egy olyan személytől származik, aki ‘gyanús körülmények között’ nyilatkozott az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek. ‘Bárki, aki jóhiszeműen áttanulmányozza azokat a nyilatkozatokat és a tanúvallomásokat, rá fog jönni, hogy koholmányok, tollbamondták őket. Egy hölgyről van szó, aki hamis nyilatkozatot tett, és akit már korábban elítéltek csúszópénz elfogadásáért, és ha jól értettem, még egy másik ügyben is kivizsgálás alatt áll, amellyel kapcsolatban megállapodást kötött. Ez Románia: a feljelentések és lehallgatások országa. Ezek a fő alappillérek, amelyekre a romániai ügyek alapoznak, és amelyek miatt az emberek börtönbe kerülnek’ – vélekedett Dragnea.

Liviu Dragneát a Teleorman Megyei Tanács elnökeként hivatali visszaélésre való felbujtás és csalás miatt állította bíróság elé a DNA.

Ugyanabban az ügyben Dragnea volt feleségét, Bombonica Prodanát, a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság akkori magas beosztású hivatalnokát is bíróság elé állította a vádhatóság.

A DNA szerint Dragnea közbenjárt, hogy felesége és egy további személy a gyermekvédelmi igazgatóság fizetett alkalmazottja maradhasson, holott tisztában volt vele, hogy valójában mindketten a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

www.agerpres.ro