Dragnea: Románia veszíteni fog, mert év végéig nem alakul meg a kormány

Dragnea: Románia veszíteni fog, mert év végéig nem alakul meg a kormány
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy Románia veszíteni fog, mert év végéig nem alakul meg a kormány.

Dragnea abban bízik, hogy január 15-re sikerül elfogadni a 2017-es költségvetést.

A pártelnök reményét fejezte ki, hogy az államfő nem utasítja el második javaslatukat és kinevezi Sorin Grindeanut miniszterelnöknek.

‘Abban bízom, hogy nem utasítja el. Megpróbáltuk elkerülni, hogy az ország egy politikai háború helyszínévé váljon (…), ha azonban ezt a javaslatunkat is elutasítják, nem marad más választásunk’ – mondta Dragnea.

Hozzátette: nem mondott le arról, hogy miniszterelnök legyen. ‘Ez balgaság lenne, életem végéig nem tudok erről lemondani’ – mondta Dragnea.

Ha Grindenaut az államfő nevesíti, akkor négy éves mandátumért megy a kormányba – szögezte le Dragnea.

‘Sorin Grindeanu nem ideiglenesen lesz miniszterelnök. Sorin Grindeanu négy éves mandátumra megy oda. (…) Remélem, hogy lesz ereje és önbizalma, hogy megvalósítsa a kormányprogramot. Én mindenben támogatom’ – mondta Dragnea.

Ami az elnök felfüggesztését illeti Dragnea azt mondta, hogy erre most is lenne elegendő ok.

‘Az alkotmány megtiltja az elnöknek, hogy ne vegye figyelembe a parlamenti többség javaslatát. Sevil Shhaideh nem volt felkészülve egy ilyen mocskos háborúra, ezért kénytelenek vagyunk más javaslatot tenni. Ha Zegrean, az Alkotmánybíróság volt elnöke másképpen mondja is (…) mindenki tudja, hogy ilyet nem lehet tenni. De egyelőre várjuk, hogy mit dönt az elnök’ – mondta Dragnea.

AGERPRES/(RO – szerző: Karina OLTEANU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András

www.agerpres.ro