Dragnea: Nyitott vagyok a Iohannis elnökkel való tárgyalásra; a politikai társbérleti viszonynak soha nincs jó vége

Dragnea: Nyitott vagyok a Iohannis elnökkel való tárgyalásra; a politikai társbérleti viszonynak soha nincs jó vége
Bár nehéz volt megállnia, nem reagál Liviu Dragnea a Klaus Iohannis által a miniszterek eskütételét követően mondottakra. Erről egy szerda esti televíziós műsorban beszélt a Szociáldemokrata Párt elnöke, hozzátéve, hogy bármikor nyitott az államfővel való beszélgetésre.

Arról kérdezték a műsorban Dragneát, mekkora esélyt lát az elnökkel való együttműködésre vagy egy esetleges politikai társbérleti viszony kialakulására.

“Én nem szeretem ezt a kifejezést. A politikai társbérletnek soha nincs jó vége. Én minden nap, minden lehetséges alkalommal elmondtam, hogy nyitott vagyok a párbeszédre, ehhez azonban két félre van szükség, egy nem elég” – mondta Dragnea.

A pártelnök utalt az államfőnek a miniszterek beiktatási ceremóniáján mondott beszédére is, hangsúlyozva, hogy nehezére esik nem reagálni a Iohannis által mondottakra.

“Nem volt könnyű számomra megállni, hogy ne reagáljak. De nem reagáltam és nem is fogok, mert az emberek nem azért szavaztak ránk, hogy a televízióban vitatkozzunk. Ők azt várják el tőlünk, hogy dolgozzunk értük, hogy jobb életkörülményeket teremtsünk számunkra. Én ehhez tartom magamat” – fogalmazott a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Klaus Iohannis államfő azt mondta szerdán, hogy a Sorin Grindeanu vezette kormánynak “bonyolult ígéreteket” kell teljesítenie.

“Ettől a pillanattól kezdve önök alkotják Románia kormányát. Nehéz küldetésük van, hiszen bonyolult ígéreteket kell hogy teljesítsenek. Be kell váltaniuk a választási kampányban tett minden ígéretet. A kampány nem csak egy médiacirkusz, bár kétségkívül az is. A kampányban ígéretek hangzottak el, és ezek alapján szavaztak önökre – és itt most elsősorban a parlamenti képviselőkre és szenátorokra, a parlament vezetését ellátó személyekhez szólok. Be kell tartaniuk ezeket az ígéreteket” – fogalmazott az elnök a beiktatási ceremónián, miután gratulált az új kabinet tagjainak.

Klaus Iohannis ugyanakkor felkérte a Sorin Grindeanu vezette új kabinetet, kezelje felelősen az ország gazdaságát és a közpénzeket.

“Remélem, egy nap majd elmagyarázzák nekem is, hogyan fogják 3% alatt tartani a költségvetési hiányt, és közben emelni a béreket, csökkenteni az adókat, az áfát és egyebeket. Én nagyon szeretném, hogy ez sikerüljön önöknek” – tette hozzá Iohannis.

Az államfő azzal a kéréssel fordult Liviu Dragneához, hogy avassa be a kabinet tagjait a PSD kormányprogramjának részleteibe.

‘Dragnea elnök úr, úgy értesültem a televízióból, hogy ön az egyetlen, aki az első oldaltól az utolsóig ismeri a kormányprogramot. Megkérem szépen, avassa be a részletekbe a kabinet tagjait is’ – mondta az államfő.

AGERPRES/(A – szerző: Marius Septimiu AVRAM, szerkesztő: Marius FRĂŢILĂ; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro