Dragnea: Hivatalosan is az államfő elé terjesztettük a javaslatot

Dragnea: Hivatalosan is az államfő elé terjesztettük a javaslatot
A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös küldöttsége hivatalosan is Klaus Iohannis államfő elé terjesztette a Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő miniszterelnöki jelölésére vonatkozó javaslatot – nyilatkozta Liviu Dragnea.


A Cotroceni-palotában zajlott egyeztetést követően a PSD-elnök közölte, ismertették az államfővel azt az eljárást is, amelynek nyomán Viorica Dăncilát jelölték a Mihai Tudose lemondásával megüresedett kormányfői tisztségre, az ALDE-t képviselő Daniel Chiţoiu pedig tájékoztatta az elnököt arról, hogy alakulata is támogatja az EP-képviselő jelölését. Dragnea hozzátette, bemutta Iohannisnak azon PSD-s és ALDE-s képviselők és szenátorok listáját, akik támogatják Dăncilát, így próbálva az elnök tudomására hozni, hogy “nincs semmiféle probléma a parlamenti többségen belül”. “Azért tettem ezt, mert az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, hogy elveszítettük a parlamenti többséget, hogy vannak olyan törvényhozók, akik nem támogatják ezt a javaslatot” – fogalmazott rövid sajtótájékoztatóján Dragnea.

A szociáldemokrata pártelnök beszámolója szerint arról is tájékoztatta az államfőt, hogy a keddi és a szerdai nap folyamán több ízben is tárgyalást folytattak Viorica Dăncilával mind a PSD végrehajtó bizottságában, mind a koalíción belül, és az EP-képviselő elkötelezte magát, hogy felvállalja a kormányprogramban előírtakat. Liviu Dragnea ugyanakkor elmondta, remélik, hogy az elnök elfogadja a javaslatot, és Viorica Dăncilát bízza meg kormányalakítással. “Az államfő tudomásul vette az általunk közölteket. Azt mondta, nem szeretné, ha tovább húzódna ez a helyzet, mielőbb szükség van egy új kormányra. Miután meghallgatja a többi pártot is és elemzi a javaslatot vagy javaslatokat, dönteni fog, de nem tudjuk, hogy ma vagy holnap. (…) Mi reméljük, hogy elfogadja a javaslatunkat. Készen állunk arra, hogy rendkívüli ülésszakra hívjuk össze a parlamentet, hogy kezdjük el a miniszterek meghallgatását, és hogy szavazzunk a kormányprogramról, valamint az új kabinetről” – nyilatkozta a szociáldemokrata pártelnök.

www.agerpres.ro