Dragnea arról, hogy Románia 2022-ben csatlakozhat az euróövezethez: Komoly elemzésre van szükség, mielőtt ezt felvállaljuk

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Csak “komoly elemzést”, illetve az államelnöki hivatallal, a kormánnyal, a parlamenttel, valamint a Román Nemzeti Bankkal folytatott konkrét egyeztetést követően lehet határidőhöz kötni Romániának az euróövezethez való csatlakozását – nyilatkozta kedden a Szociáldemokrata Párt elnöke.


Liviu Dragnea annak kapcsán beszélt erről, hogy Teodor Meleşcanu külügyminiszter azt mondta egy lengyel napilapnak adott interjúban: bár az ország már jelen pillanatban is megfelel a követelményeknek, várhatóan csak öt év múlva, 2022-ben fog csatlakozni az euróövezethez, miután nőnek a nyugdíjak és az alacsony jövedelműek bevételei.

Ezt a kijelentést kommentálva a PSD elnöke így fogalmazott: “Ahhoz, hogy felvállalt tervként beszélhessünk erről, előbb komoly elemzést kell végeznie a parlamenti többségnek, a teljes parlamentnek, a Román Nemzeti Banknak, a kormánynak, tárgyalni kell az államelnöki hivatallal. Mindannyiunknak közös kívánsága ez, de nem egy könnyen megvalósítható projektről van szó, ezért ezzel nem lehet játszani, nem lehet csak úgy határidőket megszabni.”

Liviu Dragnea hozzátette, nincs tudomása arról, hogy létezne egy ezzel kapcsolatos kormánykezdeményezés.

www.agerpres.ro