Dragnea: A PSD nem fontolgatja az államfő tisztségből való felmentését

INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fontolgatja Klaus Iohannis államfő tisztségből való felmentését, amennyiben utóbbi elutasítja az igazságügyi miniszter javaslatát, és nem hívja vissza tisztségéből Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt – nyilatkozta hétfőn Liviu Dragnea.


“Semmi szín alatt nem jöhet számításba Románia elnökének tisztségből való felfüggesztése. Szó sincs erről” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva a pártelnök a PSD országos végrehajtó bizottságának ülését követően.
Dragnea a téma kapcsán ugyanakkor azt is nyomatékosította, hogy mind Viorica Dăncilă miniszterelnök, mind a párt teljes támogatásáról biztosította Tudorel Toader igazságügyi minisztert.

“Ha az elnök bejelentése függvényében a miniszter úgy dönt, hogy valamilyen kezdeményezést indít, a kormányfő támogatni fogja őt, és mi szintén politikai támogatást nyújtunk neki” – fogalmazott.
Dragnea rámutatott, értékeli Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök “tanácsát”, miszerint az alkotmánybírósághoz kell fordulni, amennyiben az államfő nem hívja vissza tisztségéből Kövesit, Dăncilă azonban “olyan ember, aki tisztségtől függetlenül felvállalja a felelősséget, nem kell ezt mondani neki” – tette hozzá.

Az Államelnöki Hivatal közlése értelmében Klaus Iohannis elnök hétfőn 18 órától sajtónyilatkozatot ad a Cotroceni-palotában. Az elnök várhatóan a Laura Codruţa Kövesi tisztségből való visszahívására vonatkozó miniszteri javaslattal kapcsolatos döntését közli, ahogyan azt az elmúlt héten kilátásba helyezte.

www.agerpres.ro