Dragnea: A PSD az EP-választás estéjén nevezi meg, kit indít az elnökválasztáson

Dragnea: A PSD az EP-választás estéjén nevezi meg, kit indít az elnökválasztáson
Az európai parlamenti választások lezárása után, vasárnap este fogja megnevezni a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy kit indít az év végi elnökválasztáson – jelentette be kedden Liviu Dragnea, a párt elnöke.


Az Adevărul hírportálnak adott interjújában arról kérdezték, hogy ő maga – aki a legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező román párt elnöke – megpályázza-e ezt a tisztséget. Arra a kérdésre, hogy megéri-e küzdeni ezért az államfői posztért, Dragnea azt mondta: egy éve még nem tulajdonított túl nagy jelentőséget ennek a tisztségnek, de most már úgy véli, nem hagyhatják, hogy Klaus Iohannis államfő még öt évig Románia minden előrelépését “tönkretegye”.
Nem sokkal később koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is megerősítette: a választásokat követően döntenek a PSD-vel a közös elnökjelöltről. “Remélem, sikerül az ország számára legjobb döntést meghoznunk, vagyis megtalálnunk azt a jelöltet, aki képes legyőzni a jelenlegi államfőt” – mondta az elnökjelöltséggel régóta kacérkodó politikus.
A közvélemény-kutatások szerint a kormányoldalon Tăriceanu számít a legesélyesebb jelöltnek, de neki sem jósolnak nagy esélyt arra, hogy leváltsa az ellenzék által támogatott jobboldali Iohannist az év végi elnökválasztáson.
Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által április végén végzett legutóbbi felmérés szerint – ha valamennyien indulnak – Iohannis a voksok 45,8 szerezné meg, míg Tăriceanu 18, Dragnea 14,3, az ellenzéki USR-PLUS szövetséget vezető Dacian Cioloş volt miniszterelnök 9,9, Corina Creţu román uniós biztos, a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt kormányfő vezette Pro Romania párt jelöltje 6,5, míg Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke 3,2 százalékra számíthat.
A vasárnapi EP-választáson a felmérések jobboldali győzelmet jósolnak Romániában. A PSD visszaesését azzal magyarázzák az elemzők, hogy a második korrupciós ügyében vád alá helyezett, meglehetősen népszerűtlen pártelnök személye miatt az utóbbi két évben sok választó elfordult a PSD-től.
Az EP-választásokon vélhetően második helyre szoruló PSD elnökének vasárnap esti megnevezéséről szóló bejelentése azért is meglepő, mert a legfelsőbb bíróság második perében másnapra, május 27-ére tűzte ki a jogerős ítélet kihirdetését. Dragneát ebben a perben első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

(MTI)