Dragnea a legfelsőbb bíróságon: kértem a felmentésemet

Dragnea a legfelsőbb bíróságon: kértem a felmentésemet
Azt kérte a bíráktól, hogy mentsék fel a vádak alól – nyilatkozta Liviu Dragnea kedden, a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügy perének utolsó tárgyalásán.

Egy esetleges kötelező közmunkára vonatkozó ítélettel kapcsolatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta, húsz éve ezt teszi.

‘Szilárdan kiálltam ártatlanságom mellett. Egyetlen tettet sem követtem el az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által a vádiratba hajítottak közül. Ami a közmunkát illeti, nagyon világosan fogalmaztam: azt mondtam, remélem, nem kerülünk oda, ugyanakkor a felmentésemet kértem, és azt is elmondtam, hogy húsz éve a köz szolgálatában állok’ – mondta Liviu Dragnea a tárgyalás után.

Arra a kérdésre, hogy milyen bizonyítékok alapján kért ellene a korrupcióellenes ügyész hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést, a szociáldemokrata pártelnök azt válaszolta, őt és néhány más politikai vezetőt a legszívesebben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélne a DNA.

‘Folytatni akarják a visszaéléseket, a hamis bizonyítékokon alapuló igazságszolgáltatást, a fenyegetéseket, de ahogyan korábban is mondtam, a végső döntést a bíróság hozza meg, várjuk meg tehát, mit mondanak. Soha nem engedtem meg magamnak véleményt nyilvánítani arról, amit a bíróság tesz. Most minden kijelentésnek, minden kommentárnak, minden tiltakozásnak egyetlen célja van: megkísérlik befolyásolni a bírói döntést, de remélem, nem fog sikerülni’ – fogalmazott Dragnea.

A DNA kedden letöltendő börtönbüntetést kért a legfelsőbb bíróságtól a teleormani DGASPC-vel kapcsolatos ügyben Liviu Dragnea képviselőházi elnök (a tettek elkövetése idején Teleorman megyei tanácselnök) ellen, akit hivatali visszaélésre és közokirat-hamisításra való felbujtással vádolnak.

A hivatali visszaélésre való felbujtásért hét és fél év, míg a közokirat-hamisításra való felbujtásért két és fél év szabadságvesztést kért az ügyész.

A vád szerint Liviu Dragnea közbenjárt, hogy a Teleorman megyei DGASPC két alkalmazottja – Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica – rendszeresen fizetést kapjon ettől az intézménytől, annak dacára, hogy valójában semmiféle feladatot nem láttak el a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

A legfelsőbb bíróság május 29-én hirdet ítéletet az ügyben.

www.agerpres.ro