Drágábban adják a villamosokat

Drágábban adják a villamosokat
Nagyvárad – Nagyvárad Helyi Tanácsa jóváhagyta, hogy a Siemens cég által ajánlott 10 vadonatúj villamos szerelvényért 28.794.745 eurót fizessenek az eredetileg jóváhagyott 22 millió helyett.

Még ez év júniusában döntött úgy Nagyvárad Helyi Tanácsa, hogy közbeszerzési eljárással tíz vadonatúj villamos szerelvényt vásárolhasson a Helyi Közlekedési Vállalat. A nyáron kiírt versenytárgyalásra először egyetlen cég sem jelentkezett, majd a másodikra egy cég. 2007. október 29-én bontották fel a Siemens cég ajánlatát tartalmazó borítékot. Megállapították, hogy a kiírásban kért összes dokumentumot tartalmazta a cég dossziéja. A műszaki ajánlatot most tanumányozzák, ellenben az ár dolgában az arra kijelölt bizottság nem dönthetett.

Magasabb árajánlat

A Siemens cég a tíz szerelvényért 28.794.745 eurót kér, miközben a Helyi Tanács annak idején 22 millió eurót hagyott jóvá értéknövekedési adó nélkül. Figyelembe véve, hogy a villamosokat banki hitelből, vagy pénzügyi lizinggel biztosítják majd a város költségvetéséből, és e beruházás hatással lesz Nagyvárad eladósodására is, a bizottság a Helyi Tanácshoz fordult, hogy hagyják jóvá a magasabb vételárat. A tanácsosok minden megjegyzés nélkül mindössze egyetlen tartózkodás mellett jóváhagyták a magasabb vételárat, illetve azt, hogy banki hitel, vagy pénzügyi liziggel várásolják meg a járműveket.

Ez volt az utolsó előtti napirendi pont. A tanácskozás végén a testület egy perces csenddel emlékezett a legutóbbi ülés óta elhunyt Gulácsy Albert színművészre, Nagyvárad díszpolgárára, illetve Ioan Alexandrescura, akit ezen az ülésen a város post mortem díszpolgárává választották.

Péter I. Zoltán