Aktuálpolitika

2020.04.05. 11:43

Iohannis és Orban is üzent a NATO romániai napja alkalmából

Klaus Iohannis elnök és Ludovic Orban kormányfő is üzenetet adott ki vasárnap a NATO romániai napja alkalmából.

Forrás: Presidency.ro

Az államfő üzenetében rámutat, 71 évvel ezelőtt a szabadságot, a demokráciát és a jogállamiságot alapértéknek tekintő országok lefektették egy minden addiginál ambiciózusabb projekt, az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) alapjait, felvállalva ezáltal az euroatlanti térség biztonságának felelősségét és oszthatatlanságát. A NATO az évek során több ízben is bebizonyította, hogy képes a fejlődésre és a biztonsági környezethez való alkalmazkodásra, és ez rendkívül fontos egy olyan szervezet esetében, amelynek klasszikus és hibrid fenyegetésekkel is szembe kell néznie. „A NATO lehetővé tette a biztonság megerősítését regionális és globális szinten, és megteremtette a körülményeket az egymást kiegészítő szerepvállalásra az Európai Unióval a közös érdekeltségű területeken” – fogalmaz üzenetében az elnök.

Iohannis hangsúlyozza, a NATO gyors és határozott intézkedéseket hozott a koronavírus terjedésének fékezése, a katonákat és civileket fenyegető kockázat csökkentése érdekében, hogy a Szövetség akadálytalanul teljesíthesse felvállalt misszióit. „Meghatározó fontosságú, hogy a NATO az elkövetkező időszakban is összpontosítani tudjon a többi dinamikus és latens fenyegetésre is” – nyomatékosítja, hozzátéve, a világjárvány közepette most nagyobb szükség van egy erős, egységes és hatékony NATO-ra, mint eddig bármikor.

Ludovic Orban miniszterelnök üzenetében rámutat, a modern idők legnagyobb egészségügyi válsága közepette az euroatlanti egység és szolidaritás határozza meg idén a NATO romániai napját.

„Az új koronavírus néhány hete ezrek életét oltja ki szerte a világban, és az érintett országok drámai erőfeszítéseket tesznek a világjárvány feltartóztatása érdekében. Az emberiség váratlanul egyenlőtlen harcban találta magát egy láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenséggel, amely gyors, összehangolt és hatékony fellépést követel meg részünkről az emberéletek megmentése és a pandémia gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítése érdekében” – fogalmaz üzenetében a kormányfő.

Orban rámutat, az egyes országok erőfeszítéseit az elengedhetetlenül szükséges egészségügyi eszközökkel és felszerelésekkel való ellátással, logisztikával segíti az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete.

„A Szövetség számára a kihívás most megakadályozni, hogy a koronavírus előidézte egészségügyi válság újabb biztonsági kockázattá váljon, illetve harcolni a világjárvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás ellen. Mi észak-atlanti szövetségeseink mellett állunk az életért és a biztonságért vívott küzdelemben” – nyomatékosítja.

Egy 2004-bem elfogadott törvény értelmében április első vasárnapja a NATO napja Romániában.

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában