Dr. Gabriela Miculschi a Pelican csapatának tagja

Akt.:
dr. Gabriela Miculschi
dr. Gabriela Miculschi
Interjú dr. Gabriela Miculschival, a Pelican csapatának tagjával.

– Mi motiválta abban, hogy a Pelican kórházat válassza?
– Azért választottam Pelican kórházat, mert jó a hírneve, a kollégáimért, akik itt dolgoznak, és akikről csak dicsérő szavakat hallottam, nem is beszélve a szakmai képzettségükről. Azért választottam, mert itt ingyen kezelik a betegeket magas színvonalon a Nemzeti Onkológiai és Hematológiai Program keretében. A Nagyváradi Pelican Kórházban, az onkológiai és hematológiai betegségekben szenvedők ingyenes konzultációban, ingyenes orvosi ellátásban és kórházi szolgáltatásokban részsülnek, beleértve a kemoterápiát is. Hasonlóképpen, a gyermekek, ingyenes onkológiai és hematológiai szakellátást kapnak a kórház járóbetegeket ellátó osztályán. Ezen túlmenően, a helyiségek és az alkalmazott eszközök magas színvonalú higiéniája, tisztasága és a sterilizálás módja a Nagyváradi Pelican Kórház területén, garanciát jelent a nozokomiális vagy klinikai fertőzések kiküszöbölésére – ami elengedhetetlen, például egy aplasiaban szenvedő beteg esetében.
– Mit jelent a hematológiai patológia Romániában, Európában, 2018-ban?
– A hematológia magában foglal egy jóindulatú, nem onkológiai részt és a rosszindulatú hemopátiát.
Hazánkban, mint más országokban is, a hematológia jelentős előrehaladást ért el. Itt is, ott is szinte minden második-harmadik hónapban új gyógyszer alkalmazásával kapcsolatos protokoll jelenik meg. Immunterápiáról van szó, ami egyre fontosabb szerepet játszik a rák kezelésében.
– Hosszú idő óta együtt dolgozik a protokollokon temesvári és magyarországi kollégákkal. Továbbra is dolgozik majd ezeken a nemzetközi protokollokon, a Nagyváradi Pelican Kórházban is?
– Az alapelemek egyike a hematológiában és az onkológiában, hogy lépést tartsunk a folyamatban lévő fejlődéssel, ehhez pedig szükség van a külföldi és hazai kollégákkal való kapcsolattartásra is. Kiemelhetem régi kapcsolatainkat elsősorban Magyarországgal. Ottani kollégáink sokat segítettek, ezek a kapcsolatok kibővültek, és nagyon jó kapcsolataink vannak immár a kelet-európai országokban dolgozó kollégákkal is, akikkel évente találkozunk.
– Egy ideig dolgozott a Skóciai Egyetemi Gyermekgyógyászati Kórházban. Mit tud hasznosítani az ott szerzett tapasztalataiból a Pelikán kórházban, a betegek javára?
– Először is a pácienshez való különleges hozzáállás érintett meg. Természetesen hangsúlyoznom kell, hogy más normarendszer létezik, sokkal több az orvos és az ápoló, így az egyes páciensekre szánt idő nagyvonalú volt. Amikor állami kórházakban dolgoztam, sajnos nagyon kevés időm volt, és abban az időben nagyon sok beteget kellett ellátnom, ezért orvosként, vagy nővérként nem tudtunk mindig eléggé civilizáltan viselkedni, vagy nagyon jól kommunikálni a betegekkel. Ez egy nagyon fontos dolog, amit itt, a Nagyváradi Pelican Kórházban megtaláltam. Az orvosok és az asszisztensek itt holisztikusabban foglalkozhatnak a betegekkel.
– Hogyan látja a Pelican csapatát és az együttműködést más szakágakkal a Pelican Kórházon belül?
– A hematológia nem létezhet más orvosi szakágak nélkül, és a Pelikán Kórházon belül megvannak ezek az orvosi szakágazatok. Számos betegség fordul elő más krónikus betegségekkel együtt. Az együttműködés a Nagyváradi Pelican Kórházon belül más részlegeken dolgozó kollégákkal kiváló, és amint már mondtam, a kollégák nagyon jól képzett szakemberek.
– A Nagyváradi Pelican Kórházban orvosi szolgáltatásokat nyújt majd mind a gyermekek, mind a felnőttek számára?
– Nem tudok elszakadni a gyermekgyógyászattól, ahol a legnagyobb tapasztalattal rendelkezem, de szeretek felnőttekkel is dolgozni és idősekkel is, akiket valamilyen szinten gyermekekként kell megközelíteni. Az idősek ugyanolyan nagy odafigyelést igényelnek.
– Hasonlít-e a Nagyváradi Pelican Kórház egy olyan nyugati kórházhoz, mint amilyen a skóciai, ahol Ön is dolgozott?
– A Nagyváradi Pelican Kórház nagyon nagy erőfeszítéseket tesz ennek érdekében, különösen meglévő csapatán keresztül. Minden orvos ebben a kórházban rendelkezik szakágában a legfrissebb szakmai ismeretekkel, a vizsgálatok és a technológia területén pedig elmondhatom, hogy ennek a kórháznak a szintje megegyezik a nagy egyetemi központok kórházaival.
– Mit üzen azoknak a személyeknek, akiknek kórházi vizsgálatokra, kivizsgálásokra, vagy ápolásra van szükségük?
– Forduljanak bizalommal a Nagyváradi Pelican Kórházhoz. Nagyon sok türelemmel, nagy szakmai tudással és alázattal várjuk őket.
Névjegy
*Családi állapot: házas, 2 gyermek
*Tanulmányok, kompetenciák, képzések, tevékenység:
* Kolozsvári Orvosi Egyetem (1979)
* Orvos, a nagyváradi Gyermekkórházban – 1979
* Képzés a gyermekgyógyászat területén 1981 – 1983 között
* Gyermekgyógyászati és hematológiai főorvosi képzés: 1992 – 1995 között
* Kompetencia gyermekgyógyászati onkológiában – 1995
* Doktori fokozat és szakosodás az orvosi onkológiában – 2000
* A skót orvosi egyetem kórházának orvosa – 2011
* A Nagyváradi Pelican Kórház orvosa – 2018. március

Fizetett hirdetés
23904