Doppingvétség miatt 2024-ig nem versenyezhet a riói érmét elveszítő román súlyemelő

Doppingvétség miatt 2024-ig nem versenyezhet a riói érmét elveszítő román súlyemelő
A doppingvétséget elkövető Gabriel Sincraian román súlyemelő hivatalosan is elveszítette az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpián nyert bronzérmét, és a friss döntés értelmében nyolc évig nem versenyezhet.

A tesztoszteronhasználaton rajta vesztő sportoló ügyében lefolytatott fegyelmi vizsgálat most zárult le, s az IWF, a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség adata szerint Sincraiant 2024. augusztus 12-ig tiltották el.
A román emelő kizárásáról a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) még tavaly decemberben határozott, azóta függőben volt az ügye. Pozitív teszteredménye előtt az ötkarikás játékokon eredendően a harmadik helyen végzett a férfiak 85 kilogrammos kategóriájában.
Sincraian visszaesőnek számít: 2013-ban egy versenyen kívüli ellenőrzés során megállapították már, hogy tiltott szert használt. Akkor két évre tiltották el a versenyzéstől.
Románia az utóbbi ötven év leggyengébb olimpiai szereplését produkálta Rióban. A román sportolók által megszerzett egy arany, egy ezüst és három bronz közül kell az egyik bronzérmet visszaadni.

(MTI)