Döntött a Szövetségi Állandó Tanács: Korodi Attila az új környezetvédelmi miniszter

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ma a Szövetségi Állandó Tanács ülése után bejelentette: egyhangú döntés született arról, hogy Korodi Attila vegye át a környezetvédelmi tárca vezetését.

„Az elmúlt napokban előkészítettük a SZÁT ülését, és az én javaslatom az volt, hogy Korodi Attila képviselőt jelöljük a miniszteri tisztségre. Ő ezt elfogadta, és a Szövetségi Állandó Tanács ezt egyhangúan támogatta. Úgy vélem, Korodi Attila szakmailag jól felkészült, ezt a tárcát már vezette, ismeri a programokat és a problémákat, és a következő nyolc hónapban ő tudja a legjobban ezt a mandátumot végigvinni, kiteljesíteni. Van neki egy nagyon határozott elképzelése a tárcáról, a programokról, és úgy gondolom, hogy a nagyon komoly szakmai háttere és politikai elkötelezettsége alkalmassá teszik Korodi Attilát, hogy ő vezesse a Környezetvédelmi Minisztériumot Borbély László után” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a SZÁT ülését követően.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor köszönetet mondott Borbély László volt környezetvédelmi miniszternek, aki „egy nagyon nehéz időszakban, 2009 és 2012 között példaértékűen látta el a tárca vezetését, magas szintű szakmaiságról és hatékonyságról téve tanúbizonyságot”.

Kelemen Hunor ismételten leszögezte, Borbély László továbbra is élvezi az RMDSZ töretlen bizalmát. „Meggyőződésünk, hogy Borbély László ártatlan, bízunk abban, hogy az igazságszolgáltatás ezt minél hamarabb be is bizonyítja. Sajnos, az ehhez hasonló ügyek megoldása nagyon hosszasan zajlik, példaként említhetem Nagy Zsolt volt informatikai miniszter esetét, aki több mint 6 éve várja az ítélet kimondását, mindeközben politikai karrierje derékba tört” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Korodi Attila, a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium új vezetője elmondta, a kinevezés elsősorban felelősséget jelent számára, bízva abban, hogy a kormány 2012-es programjában leszögezett célkitűzések megvalósításához sikeresen hozzájárulhat.

Korodi Attila Hargita megyei parlamenti képviselő, a Képviselőház Külügyi Bizottságának az elnöke volt, a Călin Popescu Tăriceanu kabinetjében 2007 és 2008 között töltötte be a környezetvédelmi tárca vezetői tisztségét. Hivatali eskütételére ma este kerül sor a Cotroceni palotában.