Döntően fontos az EP-képviselet

Döntően fontos az EP-képviselet
A brüsszeli képviselet révén a magyarságnak be kell bizonyítania, hogy Románia nem nemzetállam, hangzott el az Országos Önkormányzati Konferencián Kolozsváron

- Az erdélyi magyarság számára döntően fontos, hogy ott legyen az Európai Parlamentben, mert ezáltal be kell bizonyítanunk, hogy Románia nem nemzetállam.

Nem szabad elfogadnunk azt a bűnös demagógiát, miszerint nem fontos a brüsszeli jelenlét, hiszen, ha egymással versengünk, azzal csak azt érjük el, hogy románok fognak képviselni minket Európában: azt bizonyítjuk, hogy Románia egy igazi, valós nemzetállam – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök szombaton, az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciáján. A kolozsvári Polgármesteri Hivatal épületében tartott tanácskozáson a Szövetség több mint háromszáz helyi és megyei önkormányzati képviselője, polgármesterek, alpolgármeserek és tanácsosok, valamint az RMDSZ parlamenti képviselői és kormányzati tisztségviselői tekintették át a regionális fejlesztési, beruházási lehetőségeket, önkormányzataink helyzetét, valamint az Európai Parlamenti választásokra való felkészülés feladatait.

 

Új „honfoglalás” előtt

–  Egy új honfoglalás előtt állunk: most Európát kell elfoglalnunk, ott kell lennünk minél nagyobb súllyal, szakértelemmel, tudással az Európai Parlamentben – mondta az RMDSZ elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, ebben a látszólag rövid másfél éves időszakban dőlnek fontos kissebségjogi és autonómia-kérdések, de olyan jelentős költségvetési kérdések is, amelyek meghatározzák majd milyen, és mekkora uniós források válnak hozzáférhetővé a régiók számára. A magyar önkormányzatoknak minél alaposabban fel kell készülniük az uniós támogatások fogadására: az óra ugyanis ketyeg – figyelmeztetett az elnök, aki szerint teljesen téves az a vélekedés, miszerint az erős önkormányzati, parlamenti és Európai Parlamenti képviselet nélkül is jár a magyarságnak a brüsszeli támogatás. – Nekünk valóban jár a támogatás, ám ezzel eddig sem, és ezután sem fogunk sokat érni, ha ezt mi magunk mag nem szerezzük magunknak – szögezte le. Az elnök hangsúlyozta: szolidáris cselekésre, egységes fellépésre van szükség a brüsszeli magyar képviselet biztosításához, és egyúttal keményen bírálta mindazokat, akik úgy vélekednek, nem fontos a brüsszeli jelenlét, és ennél fontosabb a versengés. – Nem szabad elfogadnunk ezt a bűnös demagógiát, hiszen ma sem egymással, hanem a románokkal vagyunk versenyben: ezzel csak azt tudjuk bebizonyítani, hogy Románia egy igazi, valós nemzetállam – hangsúlyozta Markó Béla.