“Döntetlenre” végződött az MPP választmányában az elnök személyéről tartott bizalmi szavazás

“Döntetlenre” végződött az MPP választmányában az elnök személyéről tartott bizalmi szavazás
Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) országos választmányában azonos számú igen és nem szavazatot kapott a Mezei János pártelnök személyéről tartott bizalmi szavazás.

A párt Gyergyószentmiklóson tartott csütörtöki viharos választmányi üléséről a Transindex.ro és a Maszol.ro portál is pénteken számolt be a szembenálló felek közleményei, valamint a közösségi hálón tett állásfoglalásai alapján. A választmányt azért hívták össze, hogy feloldja a pártban az elmúlt hónapokban fellángolt belső feszültségeket.
A választmányi ülésen a pártból múlt héten kizárt Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester is részt vehetett, mert – amint közleményében fogalmazott – az Országos Etikai Bizottság elnökének véleményezése szerint a pártból való kizárása nem volt szabályszerű.
Az ülésen Mezei János újabb kizárásokra – többek között Biró Zsolt volt elnök, jelenlegi parlamenti képviselő kizárására – tett javaslatot. Gálfi közlése szerint a testület tagjai nem kívántak szavazni a kérdésben, többen távoztak is a teremből így a szükséges létszám hiányában az elnök nem tudta napirendre tűzni a néhány érintett tag pártból való kizárását.
Az országos választmány Gálfi javaslatára bizalmi szavazást tartott pártelnök személyéről, melyen Mezei János is részt vett és szavazott. A 24 jelen lévő választmányi tag közül 12-en megerősítették Mezeit a tisztségében, 12-en pedig megvonták tőle a bizalmat.
Az MPP sajtóiroda által jegyzett pénteki közlemény sikertelen puccskísérletnek nevezte a pénteki választmányi ülésen történteket. A közlemény szerint az alapszabály félreértelmése következtében vehetett részt a tanácskozáson a pártból múlt héten kizárt Gálfi Árpád és Rákossy Botond József volt Hargita megyei elnök. A közlemény szerint a szavazás eredménye egyes választmányi tagok hiányzása miatt sem tükrözi a választmány egészének az álláspontját. A 34 tagú választmányból 24-en voltak jelen.
A közlemény által idézett Mezei János pártelnök “Biró Zsolt bandája” bomlasztó munkájának tulajdonította a történteket. Mezei úgy vélte: “Biró Zsoltot azért váltotta le a párt tagsága tavaly, mert elegük volt, hogy vazallust csinál az MPP-ből”. A párton belüli csendes többség kitart a párt értékrendje mellett, és “nem akar visszatérni a megalkuvás útjára” – idézte a közlemény Mezei Jánost, az MPP elnökét.

(MTI)