Döntetlennel kezdték az évet a magyarok és románok

Döntetlennel kezdték az évet a magyarok és románok
A magyarok immár 37 év és öt találkozó óta nem tudták legyőzni Bulgáriát, mivel a szerdai barátságos összecsapáson is döntetlen volt a végeredmény. A románok kemény küzdelemben 1–1–et játszottak Bukarestben Uruguay ellen.

 

Döntetlennel kezdte a 2012–es esztendőt a magyar és román labdarúgó–válogatott. Egervári Sándor szövetségi kapitány csapata szerdán 1–1–et játszott Bulgáriával a Győrben rendezett barátságos mérkőzésen, míg a „trikolór”–ok a bukaresti Naţional Arénában 1–1–es döntetlent értek el Uruguay–jal szemben.

A magyarok gólját a 42. percben a Mainz futballistája, Szalai Ádám szerezte, aki 2010 novembere után tért vissza a nemzeti együttesbe, térdszalag–szakadását követően. A vendégek Valerij Bozsinov révén a 86. percben egyenlítettek. A magyarok immár 37 év és öt találkozó óta nem tudták legyőzni Bulgáriát. Ugyanakkor a csereként beállt Király Gábor 86. alkalommal ölthette magára a címeres mezt, ezzel a kapusok rangsorába utolérte a rekorder Grosics Gyulát, az Aranycsapat legendás játékosát.

A fővárosi találkozón a dél–amerikaiak a legjobbjaikat hozták el. A Napoli gólgyárosa, Cavani már a 3. percben vezetéshez juttatta csapatát, majd a 37. percben növelhette volna az előnyt, viszont Kassai Viktor, a világ egyik legjobb sípmestere megkegyelmezett a románoknak, és nem ítélt 11–est Tătăruşanu kaszálása után. Fordulás után Victor Piţurcă szövetségi kapitány legénysége Bogdan Stancu révén egyenlített, így a románoknak egy rendkívüli kecsegtető döntetlen született, míg Uruguay 17–re növelte veretlen meccseinek sorozatát. Legutóbb egyébként 1967–ben, Montevideoban született még 1–1–es eredmény, akkor is barátságosan mérkőzött meg a két együttes. A románok csak egyszer 1966–ban, Bukarestben tudták legyőzni Uruguayt (1–0), azelőtt 1930–ban, Montevideoban 4–0–ra kaptak ki világbajnoki meccsen, 2006–ban pedig egy Los Angeles–i barátságoson 2–0–ra nyert Uruguay.

 

Felkészülési mérkőzések

Magyarország – Bulgária 1–1 (Szalai 42. perc, illetve Bozsinov 86.)

Románia – Uruguay 1–1 (Stancu 50., ill. Cavani 3.).

További, néhány érdekes találkozó eredménye: Luxemburg – Macedónia 2–1, Törökország – Szlovákia 1–2, Spanyolország – Venezuela 5–0, Olaszország – Amerikai Egyesület Államok 0–1, Horvátország – Svédország 1–3, Ciprus – Szerbia 0–0, Moldova – Fehéroroszország 0–0, Izrael – Ukrajna 2–3, Montenegró – Izland 2–1, Dánia – Oroszország 0–2, Görögország – Belgium 1–1, Svájc – Argentína 1–3, Németország – Franciaország 1–2, Lengyelország – Portugália 0–0, Anglia – Hollandia 2–3