Donizetti-mű a Bazilikában

Donizetti-mű a Bazilikában
Nagyvárad- Kedd este a temesvári Székesegyház Kórusa és a Capella Academica Timisiensis lépett fel a váradi Bazilikában Gaetano Donizetti: Miserere in Re minore című oratórikus kompozíciójával.

Nem újkeletű a nagyváradi és a temesvári római katolikus egyházmegye közötti együttműködés, gondoljunk csak arra, hogy az évszázadok folyamán a temesvári püspökség több főpásztort is adott Váradnak: például Schlauch Lőrinc bíborost és Friedler Istvánt, arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi megyés püspök, Böcskei László is a Bánságból érkezett hozzánk. Szorosak és sokrétűek tehát ezek a kapcsolatok, és nem csupán szűk értelemben vett egyházpolitikai, hanem egyházzenei téren is.
A mostani fellépés tulajdonképpen annak volt köszönhető, hogy ebben az időszakban az egyházmegye főpásztora több örömteli eseményt is ünnepelhet(ett): az elmúlt napokban pappá szentelésének 25. évfordulóját, illetve a névnapját, a közeljövőben pedig az 50. születésnapját.

Hat tétel

Gaetano Donizetti Miserere in Re minore című, városunk első alkalommal bemutatott oratórikus zsoltárkompozíciójával készült ezekre az örömteli évfordulókra a temesvári Székesegyház dr. Walter Kindle professzor által vezényelt kórusa, és a Capella Academica Timisiensis, a zsoltárossal együtt fordulva Istenhez, kérve az irgalmát, és azt, hogy ne vonja meg szent lelkét tőlünk. Donizetti nevét hallva a 19. század első fele, az opera és a „bel canto” jut eszünkbe, és sajnos az ő szakrális munkássága alig ismert a nagyközönség előtt, így tulajdonképpen ezzel a vokál-szimfonikus koncerttel ezt a hiányosságot is pótolni akarták a művészek. A mű hat tételből áll: Miserere, Tibi soli peccavi, Asperges me, Ne propicias me, Libera me, Tunc acceptabilis, a jobb megértés érdekében pedig Vakon Zsolt püspöki titkár olvasta fel minden tétel előtt a latin szöveg magyar, illetve román nyelvű fordítását.
A feledhetetlen zenei élményhez hozzájárult Teodora Ciucur, Alina Todea és Gina Oniţă szopránok és Lucian Oniţă basszus nagyszerű énekhangja, valamint Cosmin Hârşian klarinét-, Moise Popa kürt-, Johann Fernbach hegedű- és dr. Silviana Ana Cîrdu orgonaművész kitűnő játéka is. A koncertmester Johann Fernbach volt. Ráadásként és meglepetésképpen Donizetti Ave Mariája, és Carl Maria von Weber Gloria et Honore című szerzeménye csendült fel, utóbbi kiemelten Böcskei László tiszteletére.

Ciucur Losonczi Antonius