Dolgoznak a váradi várban

Nagyvárad – Hetvenkét hónap leforgása alatt, 2009 és 2015 júniusa között a Regionális Operatív Program keretében felújítják és rendbeteszik a nagyváradi várat. Több helyszínen is zajlanak munkálatok.

A beruházás összértéke 36.780.329,12 lej, melyből 28.720.702,60 lej vissza nem térítendő támogatás. A 72 hónapon keresztül zajló munkálatok célja az A, G, H, I, K, L, M és P épülettömböknek a megerősítése, konzerválása, restaurálása és újraüzemeltetése, vagyis közel 13.514,7 négyzetméternyi építménynek, csaknem 190 belső helyiségnek és 13.514,25 négyzetméternyi kültérnek a rendbetétele. Ugyanakkor sétányokat és bekötőutakat létesítenek, biztosítják a közvilágítást, illetve dekoratív és tájképészeti szempontból is rendezik a létesítményt. Idegenforgalmi vonzerejű kulturális környezetet alakítanak ki, például különféle múzeumoknak, lapidáriumnak, könyvtárnak és céhes utcának a kialakításával fogják csalogatni a turistákat. A kivitelezők (a szalárdi Constructorul, illetve magyarországi Korinthosz Kft. és Lodzsa Kft.) jelenleg több helyszínen dolgoznak intenzíven.

Eddigi eredmények

A nagyváradi önkormányzat szakigazgatósága által kibocsátott közlemény szerint március végéig a K épületszárnynál (mesterségek utcája) többek közt lebontottak 400 köbméter téglafalat, kívül és belül levertek 2000 négyzetméter vakolatot, kiástak 429 köbméter földet, 20 négyzetméternyi választófalakat emeltek, öntöttek 79,5 köbméter vasbetont és elszállítottak 1930 tonna hulladékot. A G ingatlannál ( váradminisztráció) lebontottak 175 köbméter téglafalat, 1470 négyzetméteren kívül és belül leverték a vakolatot, kiástak 26 köbméter földet, visszacsináltak 14 méter összhosszúságban kéményeket, rendbe tették a villanyhálózatot, a fűtési rendszert és a vízesblokkokat, valamint elszállítottak 1080 tonna hulladékot. A H épületszárnyban (kenyérmúzeum) lebontottak 480 köbméter téglafalat, 3000 négyzetméteren kivül-belül leverték a vakolatot, kiástak 503 köbméter földet, emeltek 54 köbméternyi választófalat, visszacsináltak egy kemencét, rendbe tették a vizesblokkokat és a fűtési rendszert, és elszállítottak 2455 tonna szemetet.

Újabb helyszínek

Az A épületben (Fejedelmi Palota) egyebek mellett 500 négyzetméteren felszedték a deszkapadlót, 2650 négyzetméteren leverték a belső vakolatot, 45 százalékban rendbetették az elektromos hálózatot, és 40 százalékban kitakarították a pincét.

A munkálatokkal tehát jól haladnak, áprilisban nekikezdenek az I épületszárnynak (az ún. „kulturális konzorcíum” leendő székhelye), az L-szárnynak (része a céhek utcájának), az M-szárnynak (kulturális koplexum) és a P-szárnynak is (lapidárium).

Ciucur Losonczi Antonius