Dolgoznak a PET/CT Központ kialakításán

Dolgoznak a PET/CT Központ kialakításán
Nagyvárad – A budapesti Pozitron-Diagnosztika Kft. a jövő év elején, Nagyváradon fogja megnyítni Románia első PET/CT Központját, az egykori járványkórház épületében. A beruházás öt millió értékű.

Tombor Bálint ügyvezető igazgató kifejtette: a budapesti Pozitron- Diagnosztika Kft. Nagyváradon fogja megnyítni Románia első PET/CT Központját, reményeik szerint a jövő év első negyedében, 2008. februárjának a végén. Az általa képviselt cég Magyarországon már két éve foglalkozik rákdiagnosztikai vizsgálattal, és az azóta eltelt időszakban több mint 6 ezer betegnek adták meg az esélyt a gyógyulásra. A PET/CT berendezés beszerzésével, a gép működéséhez szükséges kiegészítő technológia telepítésével, valamint az ingatlan rendbetételével együtt a beruházás értéke eléri az 5 millió euró értéket, az épületet pedig a tulajdonos római-katolikus egyház bocsátotta a rendelkezésükre hosszú időre.

Az egykori járványkórházban tulajdonképpen egy magánegészségügyi szolgáltató központ fog működni, hiszen az említett centrum mellett szemészeti szakrendelő is helyet kap benne. Egy PET/CT rákdiagnosztikai vizsgálat az anyaországban ezer eurónak megfelelő összegbe kerül, és körülbelül ezen érték körül fog mozogni a romániai ár is, az ügyvezető igazgató azonban hozzátette, hogy tárgyalásokat folytattak az itteni Egészségügyi Pénztárral, és írásos igéretet kaptak arra vonatkozólag, hogy a rászorultak esetében a biztosító részben finanszírozni fogja a beavatkozást.

Indokolt az ár

A sajtótájékoztatón jelen levő dr. Oreste Straciuc, a központ majdani főorvosa úgy vélte: az ezer eurós ár első hallásra óriási összegnek tünik, azonban ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy teljes mértékben indokolt, hiszen a PET/CT rákdiagnosztikai vizsgálat a pozitron emisszios tomográfia és a komputer tomográfia kombinált változata, mely segítségével az onkológiai és érrendszeri megbetegedések esetében a legprecízebb kórkép állapító fel. A főorvos szerint a hamarosan megnyíló létesítménynek köszönhetően a páciensek olyan kezelésben fognak részesülni, amelyekről eddig csak nyugati ismerőseiktől hallottak, a személyzet munkáját pedig elősegíti majd a budapesti tapasztalat.

Ciucur L. Antonius